Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Bijela riba u umaku od rajčica

RECEPT Bijela riba u umaku od rajčica

Veza ovih dviju namirnica je iskonska

Kažu da je riba s rajčicom savršena kombinacija i da se ove dvije namirnice nadopunjuju u svakom pogledu. I sirova i kuhana, odnosno pirjana, u komadima ili pak s komadićima odnosno mljevena, rajčica daruje ribi i ostalim morskim plodovima različite nijanse okusa.

Njena svježina i nježna slatkoća, dopadljiva kiselost i primamljiva sočnost kao ruka-pod-ruku idu s osvježavajućom slanoćom morskih blagodati. Doživljaj jela puniji je i bogatiji, u ponavljajućim nizovima - još, još, još.

I još jedna tajna veza. Oni koji se razumiju u povrtlarstvo, znaju da rajčica jako voli fosfor pa zato nije neuobičajeno prigodom sadnje u rupu staviti glavu ili neki drugi ostatak ribe. Fosfor, naime, potiče razvoj korijenskog sustava biljaka, a kasnije ubrzava stvaranje cvjetnih četkica, a u fazi zrenja poboljšava okus rajčice. Dakle, veza ribe i rajčice dubinska je i iskonska, od zemlje do zgotovljena jela! Donosimo recept s portala Finirecepti.net.hr.

Sastojci:

600 g filea bijele ribe

800 grama pelata

sol i papar

malo ružmarina

brašno

1 limun

100 ml bijelog vina

lovorov list

1 luk

1 žličica origana

Priprema:

File bijele ribe očistimo od kostiju i prerežemo po duljini. Začinimo solju i paprom, stavimo u zdjelu, pokapamo sokom od limuna i ostavimo da odstoje 30-ak minuta.Marinirane filee ocijedimo, uvaljamo u brašno, otresemo i stavimo pržiti u tavi na maslinovom ulju, sa svake strane 3-4 minute. Zatim filee izvadimo na stranu, a u tavu na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša. Potom ulijemo bijelo vino i kuhamo dok se na pola ne reducira. Zatim dodamo pelate te je malo rasporedimo i izgnječimo. Odmah potom dodamo lovorov list, grančicu ružmarina, po potrebi začinimo s malo soli i papra i na laganoj vatri kuhamo 4-5 minuta. Zatim u umak vratimo pržene filee ribe i sve zajedno kuhamo još 10-ak minuta. Na tanjure stavimo gotove filee, dodamo umak od rajčice, posipamo s malo origana i poslužimo.


Vaša reakcija na temu