Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Bolonjez umak

RECEPT Bolonjez umak

Jelo koje svi vole

Receptturin bolonjez umak posebno ukusan ako se posluže uz parmezan ili ribani sir.

Sastojci

2 srednje velika narezana crvena luka

3 češnja češnjaka

2 očišćene naribane mrkve srednje velike

2 narezane stabljike celera

100 g dimljene slanine

800 g mljevenog mesa po želji koristila sam mješavinu svinjetine i junetine

2 žlice koncentrata od paradajza

2 manje konzerve pelata

800 ml vode

sol

papar

maslinovo ulje za prženje

Poslužiti uz

300 g špageta

Upute

U široku tavu sipati ulje i pustiti ga da se zagrije na laganoj vatri.

Prvo ubaciti dimljenu slaninu, te je kratko prepržiti.

Zatim ubaciti narezani crveni luk i onda i češnjak.

Sve dinstati 10-ak minuta.

Nakon toga ubaciti naribanu mrkvu i narezanu stabljiku celera, te uz miješanje dinstati dodatnih 10 minuta.

Ubaciti meso pa ga lomiti na manje komade i miješati da izgubi svoju svijetlu boju.

Dinstati 10-15 minuta da ispari voda koju je pustilo meso.

Posoliti i popapriti.

Ubaciti koncentrat od paradajza i kratko promiješati, a onda sipati pelate.

Dok se sve miješa, lagano ih prepoloviti ili usitniti na više komada.

Doliti vodu, sve dobro izmiješati i kuhati sat vremena da se tekućina reducira.

Pred kraj kuhanja ponovo probati bolonjez pa ga po potrebi još začiniti solju i paprom.

Na otprilike pola sata od dodavanja vode, u posebnoj posudi na štednjaku zagrijavati vodu za špagete.

Kada provrije posoliti je, a špagete skuhati prema uputama s pakiranja.

Vaša reakcija na temu