Receptturin bolonjez umak posebno ukusan ako se posluže uz parmezan ili ribani sir.
Sastojci
2 srednje velika narezana crvena luka
3 češnja češnjaka
2 očišćene naribane mrkve srednje velike
2 narezane stabljike celera
100 g dimljene slanine
800 g mljevenog mesa po želji koristila sam mješavinu svinjetine i junetine
2 žlice koncentrata od paradajza
2 manje konzerve pelata
800 ml vode
sol
papar
maslinovo ulje za prženje
Poslužiti uz
300 g špageta
Upute
U široku tavu sipati ulje i pustiti ga da se zagrije na laganoj vatri.
Prvo ubaciti dimljenu slaninu, te je kratko prepržiti.
Zatim ubaciti narezani crveni luk i onda i češnjak.
Sve dinstati 10-ak minuta.
Nakon toga ubaciti naribanu mrkvu i narezanu stabljiku celera, te uz miješanje dinstati dodatnih 10 minuta.
Ubaciti meso pa ga lomiti na manje komade i miješati da izgubi svoju svijetlu boju.
Dinstati 10-15 minuta da ispari voda koju je pustilo meso.
Posoliti i popapriti.
Ubaciti koncentrat od paradajza i kratko promiješati, a onda sipati pelate.
Dok se sve miješa, lagano ih prepoloviti ili usitniti na više komada.
Doliti vodu, sve dobro izmiješati i kuhati sat vremena da se tekućina reducira.
Pred kraj kuhanja ponovo probati bolonjez pa ga po potrebi još začiniti solju i paprom.
Na otprilike pola sata od dodavanja vode, u posebnoj posudi na štednjaku zagrijavati vodu za špagete.
Kada provrije posoliti je, a špagete skuhati prema uputama s pakiranja.