Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Božićne zvjezdice

RECEPT Božićne zvjezdice

Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata

Najukusniji su keksi oni domaći, iz limene božićne kutije, koja se vadi samo u prosincu i uvijek je puna sitnih slatkih radosti. Božićne zvjezdice s maslacem i tek malo cimeta i đumbira koji im daju pravi blagdanski štih, naravno, možete ispeći i u svakom drugom obliku za koji imate kalup za izrezivanje

Recepata za slastice koje mogu dugo stajati – nikad dovoljno, a ovaj jednostavni klasik iz limene kutije uspjet će i onima koji se prvi put prime tijesta. Na pripremu ćete potrošiti tek 10 minuta, a keksi se neće ni peći puno duže, desetak minuta. Za svaki slučaj počnite provjeravati kako napreduje pečenje i puno ranije jer nepečene kekse možete uvijek vratiti u pećnicu, a zagorjele možete samo baciti.

Ako želite, možete zvjezdice prije pečenja premazati s malo vode i posuti kristalnim šećerom, piše punkufer.

Božićne zvjezdice - sastojci:

250 g brašna, plus za posipanje

16 g praška za pecivo

150 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice od 1 cm

½ čajne žličice cimeta

½ čajne žličice đumbira u prahu

125 g šećera, plus za posipanje

1 jaje, umućeno

Božićne zvjezdice - priprema:

Namažite dva velika lima za pečenje tankim slojem maslaca. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

U velikoj zdjeli rukama mijesite maslac i brašno dok se ne pretvore u mrvice nešto krupnije od onih za pohanje. Dodajte šećer, cimet i đumbir i dobro pomiješajte. Zatim dodajte razmućeno jaje i mijesite dok se ne formira tijesto. Ako je prebrašnasto da se sjedini, dodajte vode, a ako je ljepljivo pospite s malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu.

Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Kalupom izrežite zvjezdice i poslažite ih, ostavljajući razmak između njih, na pripremljene limove za pečenje. Kad vam ponestane 'punog' tijesta za izrezivanje, ponovno premijesite tijesto, razvaljajte pa izrezujte oblike i tako dok imate tijesta.

Zvjezdice premažite s malo vode i pospite kristal-šećerom.

Kekse pecite u serijama, 10-15 minuta, dok im rubovi ne dobiju tek malo boje.

Ostavite ih u limu dok se malo ne ohlade. Poslužite ih odmah, tople ili hladne.

Vaša reakcija na temu