Ova plava riba je izuzetno zdrava i hranjiva te cijenom vrlo pristupačna, stoga definitivno trebate isprobati ovaj jednostavan i ukusan recept kojeg donosi Glas Istre.
Sastojci:
ulje
brašno
maslinovo ulje
očišćene i filetirane svježe srdele
1 kapula
1 pelati
3 češnja češnjaka
2 dcl bijelog vina
lovorov list
ružmarin
sol
papar
palenta
Priprema:
Srdele očistite i filetirajte, pa ih uvaljajte u brašno i popržite na suncokretovom ulju.
Na drugoj tavi, na laganoj vatri na maslinovom ulju izdinstajte usitnjeni luk, pa kad luk omekša, dodajte sitno isjeckani češnjak, kratko izdinstajte pa dodajte lovorov list i ružmarin.
Nakon toga ulijte vino i pelate i začinite solju i paprom po želji.
Kada je umak gotov, dodajte mu prethodno pržene srdele i kuhajte još 5 minuta.
Maknite s vatre, poklopite i pustite 10-ak minuta da srdele upiju umak.
Poslužite uz palentu.