Brusketi su savršeni za razna okupljanja s prijateljima i proslave, a pripremaju se brzo i lako. Mogu biti i odlična brzo spremljena večera s bogatim mediteranskim okusima, piše Recepttura.
Sastojci
kruh za bruskete
Brusketi s tunom, kukuruzom i crvenim grahom
100 g crvenog graha iz konzerve
70 g kukuruza iz konzerve
3 manja kisela krastavca
1 manja konzerva tune
1 crvena ili žuta paprika
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
papar
Brusketi sa mozzarellom i rajčicom
100 g sira mozzarella
10 komada cherry rajčica
listovi svježeg bosiljka
8 komada crnih maslina
4 češnja češnjaka
sušeni origano
maslinovo ulje
sol
Jamie Oliver brusketi
10 komada cherry rajčica
100 g sira ricotta
100 g mini mozzarella
sušeni origano
4 češnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ulje
bosiljak
Brusketi s Grčkom salatom
10 komada cherry rajčica
pola svježeg krastavca
1 srednje veliki crveni luk
100 g feta sira
8 crnih maslina
sušeni origano
maslinovo ulje
sol
papar
aceto balsamico
Lagani brusketi
100 g mozzarelle
5 šnita pršuta
2 manje rajčice ili 1 veća
10 zelenih maslina
listovi svježeg bosiljka
maslinovo ulje
papar
Upute
Priprema:
Narezati kruh na 25 šnita (za svaku verziju brusketa po 5 komada).
Na protvan za pečenje staviti papir za pečenje i na njega poslagati 15 brusketa.
Kruh peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 7 minuta.
Zatim u pećnici ispeći cherry rajčice za bruskete s ricottom i mini mozzarellom i to 15 minuta na 200 stupnjeva.
Češnjak narezati po pola.
Nakon pečenja izvaditi bruskete i svih 15 premazati sa narezanim češnjakom i preliti maslinovim uljem.
Brusketi s tunom, kukuruzom i crvenim grahom:
Prvih 5 brusketa nadjenut ćemo smjesom od crvenog graha, kukuruza i tune.
Za nadjev za bruskete od tune, crvenog graha i kukuruza u posudi pomiješati grah, kukuruz, ubaciti tunu, narezati kisele krastavce, papriku i češnjak na male komadiće, posoliti i popapriti, pouljiti te sve dobro izmiješati.
Žlicom na svaku krišku bogato nanijeti smjesu i poslužiti.
Brusketi s mozzarellom i rajčicom:
Za bruskete sa mozzarellom i rajčicom narezati mozzarellu i svježu cherry rajčicu na jednake komade, dodati narezani češnjak i masline, te sve pomiješati u posudi.
Ubaciti origano i bosiljak, posoliti i zaliti maslinovim uljem.
Smjesu poslagati na bruskete.
Jamie Oliver brusketi:
Za bruskete sa ricottom i mozzarellom u posudi zgnječiti mozzarellu sa vilicom te je spojiti s ricottom.
Dodati narezani češnjak.
Smjesu posoliti, popapriti te u nju dodati sušeni origano.
Zaliti s maslinovim uljem.
Obilato smjesu žlicom stavljati na bruskete pa na svaki prepečeni kruh odozgo staviti ranije prepečenu cherry rajčicu.
Za kraj ukrasiti s bosiljkom i poslužiti.
Preostale dvije vrste brusketa pripremamo od 10 šnita kruha koje ranije nisu išle u pećnicu.
Brusketi s Grčkom salatom:
Za bruskete s grčkom salatom narezati rajčicu, luk, oguliti i narezati krastavac, kao i feta sir i masline.
Sve zajedno izmiješati u posudi, ubaciti origano, posoliti, popapriti, te zaliti s maslinovim uljem i acetom balsamicom.
Bruskete zaliti maslinovim uljem.
Smjesu prebaciti na bruskete i uživati. (ovi se brusketi ne peku)
Lagani brusketi:
Za lagane bruskete narezati na ploške mozzarellu i rajčicu.
Kruh poredati na protvan obložen papirom za pečenje.
Svaku šnitu pokapati s malo maslinovog ulja, a zatim staviti pršut i preko njega mozzarellu.
Brusketi se peku u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 10 minuta.
Dok se brusketi peku narezati rajčicu i zelene masline na kolutove.
Na tople bruskete staviti plošku rajčice, narezane masline i ukrasiti s bosiljkom.
Sve pokapati s malo maslinovog ulja, a po želji se brusketi mogu i popapriti.