Lagana pita s tikvicama i posnim sirom idealan je obrok za vrući rujanski dan. U receptu s portala Kreni zdravo osvojilo nas je to što ima malo posla, a za - puno užitka.
Sastojci su svakodnevni i dobro izbalansirani, tako da će tikvice s tek malo češnjaka, luka i maslinova ulja zasjati punim sjajem. Za pitu prema ovom receptu koristit ćete gotove kore, a želite li se sami okušati u razvlačenju jufki od integralnog brašna, recept vas čeka ovdje.
Sastojci za brzu pitu od tikvica i sira:
2 tikvice, naribane i ocijeđene
300 g posnog sira
2 jaja
2 režnja češnjaka, nasjeckana
1 crveni luk, nasjeckan
3 žlice maslinovog ulja (ostaviti jednu žlicu za premazivanje)
200 g gotovih kora za pitu
crni papar
sol
sezam ili kim, po želji, za posipanje
Priprema brze pite od tikvica i sira:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta.
U zdjeli pomiješajte dinstani luk, češnjak, začine, jaja, tikvice i posni sir.
Posudu za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
Na dno posude stavite 2 – 3 kore te svaku premažite maslinovim uljem.
Potom na kore ravnomjerno rasporedite smjesu od tikvica i sira.
Preostale kore izrežite na trakice te ih posložite na vrh tako da jednu postavite horizontalno, a drugu vertikalno.
Svaku trakicu premažite maslinovim uljem, a po želji po trakicama možete posipati sezam ili kim.
Pecite oko 35 minuta dok pita ne poprimi zlatnu boju.