Tikvice se mogu pripremiti na tisuću načina - a s obzirom da uz ljetne temperature nije baš ugodno dugo stajati uz štednjak, brzi i zdravi recepti su itekako dobrodošli. Ako ste u žurbi - ne znači da morate odustati od zdravog obroka - stoga isprobajte ovu brzu i superukusnu pitu, piše Glas Istre.
Sastojci:
1 veća tikvica
2 jaja
1 mladi luk
250 g svježeg sira
3 žlice grčkog jogurta
5 žlica zobenog brašna
1 žličica praška za pecivo
4 cherry rajčice
50 g slanine
250 g mozzarelle
maslinovo ulje
svježi bosiljak
Priprema:
Tikvicu naribajte, posolite i pustite u cjediljki da stoji 20 minuta. Zatim je ocijedite i prebacite u čistu posudu.
Dodajte joj svježi sir, grčki jogurt, jedan nasjeckani mladi luk, dvije žlice maslinova ulja i dva jaja. Začinite soli i paprom i sve dobro promiješajte. Dodajte i zobeno brašno te prašak za pecivo. Pomiješajte i ostavite sa strane.
Cherry rajčice prepolovite, slaninu narežite na trakice.
Smjesu prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje ili dobro premazali maslinovim uljem.
Po smjesi rasporedite cherry rajčice i slaninu, dodajte još malo maslinova ulja i pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice i odmah po vrhu rasporedite mozzarellu i bosiljak.