Čokoladni kolač od biskvita i kreme, odnosno ganachea koji ne zahtijeva puno vremena za pripremu, odličan je za ljetne dane. Napravite ga dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći da se ganache stegne. Index donosi jednostavan i provjeren recept.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 200 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Ganache
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade
Priprema
Ispecite biskvit
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte da nastane pjenasta smjesa.
U to dodajte maslac i čokoladu koje ste otopili na pari, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Na kraju ručno i laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite u manjem limu za pečenje kojeg ste premazali uljem i posipali brašnom oko 20 minuta.
Pripremite ganache
Dok se biskvit peče, zagrijte slatko vrhnje, no nemojte da zakuha. Maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu.
Miješajte pjenjačom da se rastopi. Trebate dobiti tamnu, glatku i prilično tekuću smjesu, odnosno preljev.
Prelijte i pustite da se dobro ohladi
Odmah prelijte ganache preko upravo pečenog biskvita i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite kolač u hladnjak, najbolje preko noći.
Neka vas ne brine što je krema još uvijek prilično tekuća i kad se rashladi na sobnoj temperaturi, stegnut će se u hladnjaku.