Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Brzi čokoladni kolač

RECEPT Brzi čokoladni kolač

Odličan za ljetne dane

Čokoladni kolač od biskvita i kreme, odnosno ganachea koji ne zahtijeva puno vremena za pripremu, odličan je za ljetne dane. Napravite ga dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći da se ganache stegne. Index donosi jednostavan i provjeren recept.

Sastojci

Biskvit

- 4 jaja

- 100 g šećera

- 100 g tamne čokolade

- 200 g maslaca

- 50 g glatkog brašna

- 1 vrećica praška za pecivo

Ganache

- 500 ml slatkog vrhnja

- 200 g tamne čokolade

Priprema

Ispecite biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte da nastane pjenasta smjesa.

U to dodajte maslac i čokoladu koje ste otopili na pari, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Na kraju ručno i laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite u manjem limu za pečenje kojeg ste premazali uljem i posipali brašnom oko 20 minuta.

Pripremite ganache

Dok se biskvit peče, zagrijte slatko vrhnje, no nemojte da zakuha. Maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu.

Miješajte pjenjačom da se rastopi. Trebate dobiti tamnu, glatku i prilično tekuću smjesu, odnosno preljev.

Prelijte i pustite da se dobro ohladi

Odmah prelijte ganache preko upravo pečenog biskvita i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite kolač u hladnjak, najbolje preko noći.

Neka vas ne brine što je krema još uvijek prilično tekuća i kad se rashladi na sobnoj temperaturi, stegnut će se u hladnjaku.

Vaša reakcija na temu