Buhtle su okrugli kolači od dizanog tijesta, proizvedenog od glatkog i oštrog brašna, sa slatkim i slanim punjenjem, potječu iz češke pokrajine Bohemije, a udomaćile su se u njemačkoj, austrijskoj, mađarskoj i našoj kuhinji. Ukoliko sami želite pripremiti ova fina i slatka peciva, slijedite upute Finih recepata.
Sastojci:
mlijeko, 180 ml
glatko brašno, 240 g
oštro brašno, 120 g
svježi kvasac, 25 g
šećer, 30 g
limun, 1
jaja, 2
maslac, 120 g
rum, 10 ml
pekmez od šljiva, 150 g
šećer u prahu
Upute:
U zdjelicu razbijemo cijelo jaje, dodamo jedan žumanjak i umutimo ih, glatko i oštro brašno prosijemo u istu zdjelu i promiješamo, a limunovu koricu naribamo.
U zdjelu ulijemo mlako mlijeko (cca. 35°C), dodamo mrvljeni kvasac, žličicu šećera i pjenjačom dobro izradimo sastojke.
Zatim dodamo trećinu mješavine brašna, još jednom dobro izmiješamo sastojke, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže 15-ak minuta.
Potom u smjesu dodamo preostalu mješavinu brašna, naribanu koricu limuna, šećer, ulijemo rum, umućena jaja i rastopljeni maslac, malo posolimo, promiješamo i kuhačom istučemo („klofamo“) tijesto dok se ne počne odvajati od stijenke zdjele.
Ovako pripremljeno tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže.
Nakon 40-ak minuta tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo ga na debljinu 1 centimetra, iz njega izrežemo krugove promjera 6-7 centimetara, a višak tijesta odstranimo.
Svaki krug od tijesta nadjenemo pekmezom od šljiva, od njih oblikujemo kuglice spajajući im rubove i pazeći da ne iscuri nadjev, umočimo ih u rastopljeni maslac i namašćenom stranom okrenutom prema gore, slažemo u maslacem premazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu te ih stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta.
Gotove buhtle posipamo šećerom u prahu i poslužimo.