Ako postoji desert koji nikada ne izlazi iz mode, onda je to cheesecake. Kremast, lagan, osvježavajući i vizualno očaravajući – savršena kombinacija za svaki stol, bilo da se radi o rođendanu, obiteljskom okupljanju ili samo malom slavlju života. A kad se toj kremoznoj savršenosti dodaju borovnice, slatko-kiselkaste i prepune boje, dobijete kolač koji spaja eleganciju i hedonizam.
U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama koji uspijeva baš svaki put. Bez pretjerane filozofije u kuhinji – samo čisti užitak.
Sastojci
Podloga:
300 g mljevenih keksa (najbolji su Digestive ili petit beurre)
120 g maslaca, otopljenog
1 žlica šećera
Krema:
600 g krem sira (Philadelphia ili sličan)
200 ml kiselog vrhnja
150 g šećera
3 jaja
1 žlica limunovog soka
1 žličica ekstrakta vanilije
Preljev od borovnica:
300 g svježih ili smrznutih borovnica
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
1 žličica gustina (pomiješana s malo vode)
Priprema
Podlogu pripremite tako da mljevene kekse pomiješate s otopljenim maslacem i žlicom šećera. Smjesu utisnite u kalup za tortu (26 cm) i poravnajte žlicom. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Za kremu izmiksajte krem sir, šećer, kiselo vrhnje, jaja, limunov sok i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte je preko podloge.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 50 minuta, dok se sredina još lagano trese. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u hladnjak barem četiri sata (idealno preko noći).
Za preljev zagrijte borovnice sa šećerom i limunovim sokom. Kada prokuhaju, dodajte gustin pomiješan s vodom i miješajte dok se ne zgusne. Ohladite.
Prelijte cheesecake ohlađenim preljevom i ukrasite svježim borovnicama.
Savjet više
Ako želite dodatnu čar, poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili nekoliko listića mente za svježinu. Možete koristiti i kombinaciju šumskog voća, ali borovnice daju savršenu ravnotežu okusa i boju zbog koje će svaki komad izgledati kao s naslovnice magazina.
Kremasta tekstura, hrskava podloga i neodoljiv borovničasti vrh – ovaj cheesecake je desert koji ne samo da impresionira izgledom, već i grije dušu. Pripremite ga, podijelite s onima koje volite i uživajte u svakom zalogaju.
Jer život je jednostavno slađi uz kolač.