Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Melk Hagelslag from Pixabay RECEPT Cheesecake s borovnicama

RECEPT Cheesecake s borovnicama

Desert koji uvijek uspije i osvaja na prvi zalogaj

Ako postoji desert koji nikada ne izlazi iz mode, onda je to cheesecake. Kremast, lagan, osvježavajući i vizualno očaravajući – savršena kombinacija za svaki stol, bilo da se radi o rođendanu, obiteljskom okupljanju ili samo malom slavlju života. A kad se toj kremoznoj savršenosti dodaju borovnice, slatko-kiselkaste i prepune boje, dobijete kolač koji spaja eleganciju i hedonizam.

U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama koji uspijeva baš svaki put. Bez pretjerane filozofije u kuhinji – samo čisti užitak.

Sastojci

Podloga:

300 g mljevenih keksa (najbolji su Digestive ili petit beurre)

120 g maslaca, otopljenog

1 žlica šećera

Krema:

600 g krem sira (Philadelphia ili sličan)

200 ml kiselog vrhnja

150 g šećera

3 jaja

1 žlica limunovog soka

1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev od borovnica:

300 g svježih ili smrznutih borovnica

3 žlice šećera

1 žlica limunovog soka

1 žličica gustina (pomiješana s malo vode)

Priprema

Podlogu pripremite tako da mljevene kekse pomiješate s otopljenim maslacem i žlicom šećera. Smjesu utisnite u kalup za tortu (26 cm) i poravnajte žlicom. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Za kremu izmiksajte krem sir, šećer, kiselo vrhnje, jaja, limunov sok i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte je preko podloge.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 50 minuta, dok se sredina još lagano trese. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u hladnjak barem četiri sata (idealno preko noći).

Za preljev zagrijte borovnice sa šećerom i limunovim sokom. Kada prokuhaju, dodajte gustin pomiješan s vodom i miješajte dok se ne zgusne. Ohladite.

Prelijte cheesecake ohlađenim preljevom i ukrasite svježim borovnicama.

Savjet više

Ako želite dodatnu čar, poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili nekoliko listića mente za svježinu. Možete koristiti i kombinaciju šumskog voća, ali borovnice daju savršenu ravnotežu okusa i boju zbog koje će svaki komad izgledati kao s naslovnice magazina.

Kremasta tekstura, hrskava podloga i neodoljiv borovničasti vrh – ovaj cheesecake je desert koji ne samo da impresionira izgledom, već i grije dušu. Pripremite ga, podijelite s onima koje volite i uživajte u svakom zalogaju.

Jer život je jednostavno slađi uz kolač.

Vaša reakcija na temu