Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Čokoladna torta bez brašna i šećera

RECEPT Čokoladna torta bez brašna i šećera

Za užitak bez kajanja

Uživanje u desertu i mršavljenje u isto vrijeme?

Zvuči predobro da bi bilo istinito. Ali ovaj recept dokazuje suprotno.

Predivno aromatičnog, intenzivnog i punog okusa, ovaj kolač okusom je poput najvećeg čokoladnog grijeha, ali se pokazao kao pravi ubojica sala na trbuhu.

Ovaj čokoladni kolač ne sadrži brašno i šećer, što ga čini pogodnim za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, a također osvaja bodove svojim izvrsnim nutritivnim vrijednostima.

To je moguće zahvaljujući bademovom brašnu koje sadrži, a koje je prirodno bogato proteinima i gotovo bez ugljikohidrata.

Prstohvat čilija – da, dobro ste pročitali – također pokreće metabolizam i također daje sjajnu notu okusa ovom čokoladnom spektaklu. Unatoč svojim zdravim vrijednostima, ova torta kulinarski je užitak koji svojom intenzivnom aromom kakaa podsjeća na najsočniji brownie svih vremena.

Sastojci:

Za tijesto:

  4 jaja
  100 g zamjene za šećer, npr. eritritol
  80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  20 g kokosovog ulja
  200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
  40 g kakaa za pečenje, nezaslađenog
  2 žličice praška za pecivo
  2 prstohvata soli
  1 prstohvat čili pahuljica

Za ganache:

  150 g otopljene tamne čokolade, bez šećera
  80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  50 g nemasnog prirodnog jogurta
  50 g eritritola

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Manju posudu za pečenje (promjera 20 cm) namastite i namažite s malo kokosovog ulja. Odvojite jaja i istucite žumanjke s eritritolom i prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Bjelanjke s još prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.

Pažljivo umiješajte tekuće kokosovo ulje i mlijeko u smjesu žumanjaka. Pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, prašak za pecivo, čili i kakao – te ih postupno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte tučene bjelanjke. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i poravnajte ga. Pecite 30 minuta. Za glazuru otopite čokoladu na pari. Kad se malo ohladi, pjenjačom umiješajte eritritol, nemasno mlijeko i prirodni jogurt. Prelijte i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu