Jeste li probali čokoladnu tortu s Guinnesom? I ako jeste i ako niste, sigurni smo da joj nećete moći odoljeti. Jednostavna i istovremeno konkretna, čokoladna torta s Guinnessom savršena je za svaku priliku u kojoj valja nečemu nazdraviti. A najbolje od svega je što će se sjajno slagati s (tamnim) pivom, piše punkufer.
Biskvit je jedan od onih za koji sve sastojke pomiješate i izlijete smjesu u pleh. Najveći dio odrađuje pećnica, a vi za to vrijeme napravite šlag-kremu sa sirom… i to je sve. Za pripremu ove sočne i ukusne čokoladne torte trebat ćete odvojiti nešto manje od pola sata, a ispeći će se za 45 minuta. Uračunajte i nešto vremena da je ohladite, koliko god vam bilo teško čekati da je kušate – vrijedit će.
Sastojci za čokoladnu tortu s Guinnessom:
Za biskvit:
240 ml Guinnessa
115 g maslaca, narezanog na kockice
400 g šećera
90 g kakaa u prahu
2 velika jaja, sobne temperature, istučena
160 ml kiselog vrhnja
3 čajne žličice ekstrakta vanilije
240 g glatkog brašna
1 1/2 čajne žličice sode bikarbone
Za kremu (glazuru):
230 g krem-sira, omekšalog
165 g šećera u prahu
120 ml slatkog vrhnja
Priprema čokoladne torte s Guinnessom:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za torte promjera 23 centimetra i dno obložite papirom za pečenje.
U velikom loncu na laganoj vatri kuhajte pivo i maslac dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre. Dodajte šećer i kakao i miješajte dok se ne sjedine. Potom dodajte umućena jaja, kiselo vrhnje i vaniliju i dobro promiješajte. Na kraju prosijte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup.
Pecite biskvit dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa tek onda izvadite biskvit iz kalupa na pladanj za posluživanje.
U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite krem sir dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu i slatko vrhnje i tucite dok smjesa ne postane glatka, ali nemojte predugo miksati.
Silikonskom lopaticom rasporedite kremu po biskvitu i stavite u hladnjak do posluživanje.
Poslužite uz Guinness. Živjeli!