Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Čokoladna torta s neobičnim dodatkom

RECEPT Čokoladna torta s neobičnim dodatkom

Idealna za sve prilike

Jeste li probali čokoladnu tortu s Guinnesom? I ako jeste i ako niste, sigurni smo da joj nećete moći odoljeti. Jednostavna i istovremeno konkretna, čokoladna torta s Guinnessom savršena je za svaku priliku u kojoj valja nečemu nazdraviti. A najbolje od svega je što će se sjajno slagati s (tamnim) pivom, piše punkufer.

Biskvit je jedan od onih za koji sve sastojke pomiješate i izlijete smjesu u pleh. Najveći dio odrađuje pećnica, a vi za to vrijeme napravite šlag-kremu sa sirom… i to je sve. Za pripremu ove sočne i ukusne čokoladne torte trebat ćete odvojiti nešto manje od pola sata, a ispeći će se za 45 minuta. Uračunajte i nešto vremena da je ohladite, koliko god vam bilo teško čekati da je kušate – vrijedit će.

Sastojci za čokoladnu tortu s Guinnessom:

Za biskvit:

240 ml Guinnessa

115 g maslaca, narezanog na kockice

400 g šećera

90 g kakaa u prahu

2 velika jaja, sobne temperature, istučena

160 ml kiselog vrhnja

3 čajne žličice ekstrakta vanilije

240 g glatkog brašna

1 1/2 čajne žličice sode bikarbone

Za kremu (glazuru):

230 g krem-sira, omekšalog

165 g šećera u prahu

120 ml slatkog vrhnja 

Priprema čokoladne torte s Guinnessom:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za torte promjera 23 centimetra i dno obložite papirom za pečenje.

U velikom loncu na laganoj vatri kuhajte pivo i maslac dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre. Dodajte šećer i kakao i miješajte dok se ne sjedine. Potom dodajte umućena jaja, kiselo vrhnje i vaniliju i dobro promiješajte. Na kraju prosijte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup.

Pecite biskvit dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa tek onda izvadite biskvit iz kalupa na pladanj za posluživanje.

U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite krem sir dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu i slatko vrhnje i tucite dok smjesa ne postane glatka, ali nemojte predugo miksati.

Silikonskom lopaticom rasporedite kremu po biskvitu i stavite u hladnjak do posluživanje.

Poslužite uz Guinness. Živjeli!

Vaša reakcija na temu