Ježić-kocke, ježeve kocke ili čokoladni jež naziv je za prefini kolač od čokolade, keksa, kokosa i oraha za koji će vam trebati 15 minuta posla i ponešto strpljenja da se sastojci povežu u hladnjaku.
U slučaju da nemate mikrovalnu pećnicu, čokoladu možete otopiti i na pari, piše punkufer.
Sastojci za čokoladnog ježa:
100 g maslaca
395 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
150 g tamne čokolade
250 g keksa
50 g usitnjenog kokosa
65 g grubo nasjeckanih oraha
2 žlice kakaa u prahu
290 g tamne čokolade
2 žlice biljnog ili kokosova ulja
Priprema čokoladnog ježa:
Kalup veličine 18 cm x 28 cm namastite i obložite papirom za pečenje pa ostavite sa strane.
Stavite maslac, zaslađeno kondenzirano mlijeko i otopljenu tamnu čokoladu u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Zagrijte na 3-4 minute miješajući svakih 30 sekundi. Dodajte mljevene kekse, kokos, mljevene orahe i kakao pa dobro promiješajte
Ravnomjerno rasporedite smjesu u pripremljeni lim.
Otopite tamnu čokoladu i biljno ulje (ili kokosovo ulje) u mikrovalnoj pećnici 3-4 minute, miješajući svakih 30 sekundi, ili dok se ne otopi.
Prelijte otopljenu čokoladu preko smjese sa keksima i orasima pa ostavite u hladnjaku najmanje tri sata.
Narežite na kriške i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana. Kolač izvadite najmanje 20 minuta prije rezanja iz hladnjaka kako bi se lakše rezao.