Crna torta idealna je ne samo kada trebate napraviti brz, nego i efektan desert. Recepttura donosi upute za slasticu od tri sloja s jednim malim trikom koji jako olakšava njezinu izradu.
Sastojci
9 jaja
200 grama šećera u prahu
300 grama maslaca
150 grama mljevenih oraha
4 žlice kakaa
200 grama tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Upute
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke i šećer pjenasto izmješati, pa dodati također pjenasto izrađeni maslac te ujednačiti smjesu.
Zatim u smjesu dodati mljevene orahe i kakao. Izmiješati.
U vodenoj kupelji na štednjaku otopiti čokoladu i ubaciti u smjesu.
Dobro izmiješati.
Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka i dodati ga u smjesu. Ručno sjediniti da ostanu mjehurići.
Namastiti i mrvicama posuti kalup za torte promjera 26 cm.
Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela.
Jednu polovicu staviti u kalup za tortu, i peći u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 185°C 40 minuta.
Dok se biskvit peče, drugi dio spremiti u hladnjak.
Kad je prvi dio pečen, ohladiti ga i prebaciti na stalak za torte.
Staviti prsten oko biskvita i zatvoriti, te premazati s nepečenim dijelom smjese iz hladnjaka.
Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag i ukrasiti tortu.
Dobro ohladiti prije posluživanja.