Jedno jako popularno i često ga nalazim na meniju raznih prigoda je crni rižot. Sipa treba biti svježa (znak je crno-smeđa boja). Čišćenje sipe zahtijeva prljanje ruku (koristite rukavice), no u konačnici se isplati jer je rižot od sipe jako ukusno i zdravo jelo, piše Morski.
Sastojci:
maslinovo ulje
1 veća glavica luka
svježi peršin
1 kg očišćene sipe
pola šalice pelata
riblji temeljac (oko 0,4 l)
1/2 kg riže
2 dcl bijelog vina
sol
papar
Priprema:
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte narezani luk i peršin, koji zajedno pirjate.
Kada su luk i peršin omekšali, dodajte sipu nasjeckanu na kockice.
Kada je sipa već mekana, ubacite pelate i malo ribljeg temeljca.
Potom dodajte rižu, koju ćete stalno podlijevati ribljim temeljcem kako rižoto u konačnici ne bi bio suh.
Nakon 10ak minuta dodajte bijelo vino i kuhajte još 10ak minuta.
Na kraju dodajte soli i papra po želji.
Ako želite pospite ribancem ili Grana Padano listićima.
Uživajte u divnom mirisu i okus, a na crnilo na zubima ne obraćajte previše pozornosti.