Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Lisa Redfern from Pixabay RECEPT Domaća goveđa juha

RECEPT Domaća goveđa juha

Kao iz bakinog lonca

Najklasičniji proizvod kuhinje naših baka svakako je domaća goveđa juha. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju, a svi moramo priznati - uvijek tako dobro prija, posebno na blagdane, piše Miss Gastro.

Najukusnija goveđa juha najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale. Goveđa juha obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka.

Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina.

Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.

U našim krajevima uz obalu goveđa juha se često oplemenjuje dodatkom male količine koncentrata rajčice, što joj daje karakterističnu crvenkastu boju.

Sastojci

Govedina 1 kg

Mrkva 3 kom

Rajčica 1 kom

Češnjak 2 režanj

Peršin 1 svežanj

Celer - listići

Celer - korijen 200 g

Korabica 200 g

Luk 1 kom

Kelj 2 listići

Kupus 2 listići

Papar u zrnu 5 kom

Sol

Postupak

Oprano meso stavi u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodaj sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk prethodno zapečen u tavici.

Nakon toga, dodaj listove kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopi.

Kad juha zakipi, smanje temperaturu pa lagano kuhaj oko 2 sata.

Meso izvadi, juhu procijedi pa u nju zakuhaj domaće rezance.

Vaša reakcija na temu