Najklasičniji proizvod kuhinje naših baka svakako je domaća goveđa juha. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju, a svi moramo priznati - uvijek tako dobro prija, posebno na blagdane, piše Miss Gastro.
Najukusnija goveđa juha najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale. Goveđa juha obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka.
Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.
Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina.
Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.
U našim krajevima uz obalu goveđa juha se često oplemenjuje dodatkom male količine koncentrata rajčice, što joj daje karakterističnu crvenkastu boju.
Sastojci
Govedina 1 kg
Mrkva 3 kom
Rajčica 1 kom
Češnjak 2 režanj
Peršin 1 svežanj
Celer - listići
Celer - korijen 200 g
Korabica 200 g
Luk 1 kom
Kelj 2 listići
Kupus 2 listići
Papar u zrnu 5 kom
Sol
Postupak
Oprano meso stavi u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodaj sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk prethodno zapečen u tavici.
Nakon toga, dodaj listove kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopi.
Kad juha zakipi, smanje temperaturu pa lagano kuhaj oko 2 sata.
Meso izvadi, juhu procijedi pa u nju zakuhaj domaće rezance.