Stiže nam sezona mandarina, a s njom i idealno vrijeme za pripremu slatke zimnice. Najbolji način za uživanje u tom ukusnom jesenskom voću je upravo priprema marmelada.
Marmeladu od mandarina možeš koristiti na razne načine; možeš dodati žlicu džema u jutarnje pahuljice, jogurt, kolače ili u preljev za salatu. Možeš je koristiti i kao nadjev za palačinke ili krafne, piše Miss Gastro.
Potrebno vam je:
2 kg mandarina
5 šalica šećera
6 šalica vode
3 žlice soka od limuna
Priprema:
Oguli i očisti mandarine te ih podijeli u dvije skupine.
Odstrani bijele dijelove i sve niti s kožice te svaki dio prereži na pola. Očisti koštice.
Uzmi gazu te u nju stavi koštice i kožicu.
U veliku posudu stavi vodu, zagrij ju te dodaj mandarine, šećer, limunov sok i gazu u kojoj se nalaze koštice i korica.
Miješaj dok se šećer ne otopi.
Pojačaj plamen dok sve ne proključa. Smanji plamen i na laganoj vatri kuhaj otprilike sat vremena, bez poklopca. Ponekad lagano promiješaj.
Ugasi plamen i ostavi marmeladu 10 minuta da se hladi. Izvadi gazu s košticama i koricom van.
U staklenke izlij smjesu, pričekaj da se ohladi pa dobro zatvori.