Fino tijesto za pizzu ono je po čemu se prepoznaje dobra domaća pizza. Domaća pizza po Receptturinom provjerenom receptu svaki puta ispadne odlično, a tijesto je zaista fenomenalno.
SASTOJCI
Tijesto:
450 g glatkog brašna
5 g suhog kvasca
5 g soli
5 g šećera
250 ml tople vode
50 ml ulja
Umak:
150 g paradajz sosa
30 ml ulja
5 g soli
prstohvat sušenog origana
Nadjev:
250 g narezane šunke
250 g naribanog sira
8 zelenih maslina
UPUTE
U posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer i sol.
U drugoj posudi pomiješati vodu i ulje.
U duboku posudu sipati vodu i ulje, te dodati trećinu smjese brašna, kvasca, šećera i soli.
Miješati sve kuhačom, pa dodati drugu trećinu brašna i nastaviti miješati.
S posljednjom trećinom brašna ručno umijesiti glatko tijesto.
Posuti ga s malo brašna, pa posudu pokriti prozirnom folijom i čistom krpom i pustiti sat vremena da se diže.
Kad prođe sat vremena, pripremiti umak.
Pomiješati paradajz sos s uljem, soli i origanom.
Pizzu peći u protvanu od pećnice.
Na papir za pečenje u sredinu postaviti tijesto, premijesiti ga i onda lagano početi utiskivati prstima pazeći da rub tijesta ostane viši.
Provjeriti veličinu pizze s protvanom tako da se protvan postavi odozgo.
Razvučeno tijesto zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u protvan.
U protvanu prema potrebi dodatno oblikovati tijesto na veličinu protvana.
Zatim sa žlicom od sredine prema rubovima nanijeti umak od paradajza, pazeći da rub pizze ostane čist.
Po umaku poslagati narezanu šunku, a po šunki naribani sir.
Rasporediti ravnomjerno masline.
Pizza se peče u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva 15 minuta.