Tajna irskog kruha krije se u sodi bikarboni, a na stol donosi tople, mirisne zalogaje svježe pečenog tijesta...
Ne zahtijeva dizanje i jednostavan je za pripremu. Najviše vremena oduzet će ti pečenje, a za to vrijeme ionako se možeš baciti na pripremu jela uz koje ćeš ovaj kruh poslužiti. Irci ga najčešće poslužuju uz guste gulaše, piše Miss Gastro.
Mekan i spužvast, ovaj kruh pravo je otkriće za one koji ne vole kupovni kruh, a nemaju vremena baš svakog dana klasičnom metodom pripremati domaći. Ovaj kruh meke je i zbijene teksture, a korica je tek lagano hrskava. Mekan je i idealan za skupljanje umaka, sendviče i slatke doručke.
Kruhu kojem u dizanju pomaže soda bikarbona možeš dodati i grožđice ili komadiće čokolade pa ga pretvoriti u slatku pogaču ili naprosto uživati u kombinaciji jednostavnih sastojaka.
Sastojci
brašno 500 g
sol 1 žličica
soda bikarbona 1 žličica
mlijeko 350 ml
sok od limuna 2 žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
Pomiješajte mlijeko i limunov sok i pusti da stoji oko 5 minuta.
Pomiješaj brašno, sol i sodu bikarbonu, a zatim polako dodaj mješavinu mlijeka i limuna. Nemoj dodati sve odjednom, količina tekućine ovisi i o brašnu koje koristiš. Trebaš dobiti ljepljivu kuglu tijesta.
Zamijesi glatko tijesto. Po potrebi dodaj brašna.
Tijesto prebaci u posudu za pečenje. Peci oko 20-30 minuta , dok kruh ne poprimi zlaćanu boju.