Recepti.hr donose upute za domaći kukuruzni kruh.
Sastojci:
200 g kukuruznog brašna
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
20 g (pola kockice) kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
1 žutanjak
350 ml vode
100 ml mlijeka
50 ml maslinovog ulja
Priprema:
U kukuruzno brašno umiješati sol i popariti sa vodom te sve dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi, kvasac razmutiti u mlakom mlijeku sa šećerom i ostaviti da se stvori pjenica.
U brašno dodati sve sastojke redom i pjenicu od kvasca pa zamijesiti tijesto, dodati po potrebi nekoliko žlica pšeničnog brašna ako je tijesto prerijetko, ali nek ostane mekano i pomalo ljepljivo, posipati brašnom i pokriveno ostaviti da tijesto udvostruči volumen, promijesiti i staviti u kalup, te ostaviti da tijesto još jednom naraste.
Prije stavljanja u pećnicu zarezati tijesto do polovice dubine na nekoliko mjesta.
Peći na 170°C pokriveno folijom oko 1 sat, te otkriveno još otprilike 30 minuta.
Kruh izvaditi i sa svih strana premazati uljem, umotati u vlažnu krpu i ostaviti kratko da korica malo omekša ostaviti da se do kraja ohladi pa tek onda rezati (ako izdržite).