Glas Istre donosi recept za izradu domaćih njoka od bundeve.
Kuhane njoke po želji zapecite, a poslužiti ih možete s umakom od gljiva ili rajčica.
Sastojci:
Pire od bundeve:
oko 500 g hokaido bundeve
malo soli
malo maslinovog ulja
Njoki od bundeve:
180 g pirea od hokaido bundeve
100 g oštrog brašna
1 jaje
Priprema:
Pire od bundeve
Bundevu prerežite na pola, pomoću žlice uklonite koštice i mekanu sredinu. Zajedno s korom narežite na kriške, prebacite na lim za pečenje, prelijte s malo maslinovog ulja i posolite.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Narezanu bundevu ubacite u pećnicu na 20 minuta ili dok ne omekša.
Pričekajte kratko da se ohladi, zatim ogulite koru i pomoću vilice ili štapnog miksera usitnite do kremaste teksture.
Njoki od bundeve
U veću posudu prebacite dobiveni pire, dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Rukama umijesite mekano tijesto. Ako primijetite da se tijesto lijepi dodajte još malo brašna.
Tijesto narežite na kriške, a svaku krišku razvaljajte u oblik valjka debljine 2 cm. Pomoću noža tijesto režite na veličinu njoka po želji.
Posolite i zakuhajte veću količinu vode te u nju ubacite njoke. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Kuhane njoke kratko isperite pod hladnom vodom i dobro ocijedite. Servirajte s umakom po želji.