Za one koji vole klasične talijanske okuse, domaći njoki s umakom od rajčice odličan su izbor za brz i ukusan obiteljski ručak. Iako priprema zahtijeva malo više vremena nego instant varijante iz trgovine, rezultat je puno aromatičniji i sočniji.
Za njoke će vam biti potrebni sljedeći sastojci: 1 kilogram krumpira, 300 grama brašna, 1 jaje i prstohvat soli. Krumpir ogulite, narežite i skuhajte u slanoj vodi dok ne postane mekan. Zatim ga protisnite kroz gnječilicu ili vilicom izgnječite u glatku kašu. Dodajte jaje i sol, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova i oblikujte valjke promjera oko 2 centimetra. Valjke narežite na komade duljine 2 centimetra i oblikujte klasične njoke pritiskom vilice ili dlana.
Za umak od rajčice potrebni su: 500 grama zrelih rajčica, 2 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, prstohvat soli, malo šećera i svježi bosiljak. U tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko pirjajte, zatim dodajte nasjeckane rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 15–20 minuta, začinite solju, šećerom i bosiljkom.
Njoke skuhajte u velikom loncu s kipućom posoljenom vodom dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i prelijte pripremljenim umakom od rajčice. Po želji pospite parmezanom i poslužite toplo.
Ovaj recept jednostavan je za prilagodbu: njoke možete pripremiti i dan ranije, a umak začiniti dodatnim biljem ili maslinama. Domaći njoki s umakom od rajčice garantirano će unijeti talijanski duh u vaš dom i zadovoljiti cijelu obitelj.