Recepttura donosi recept po kojem se prave savršeni domaći njoki. Mekani su i prozračni te iznimno ukusni.
Sastojci
1 kg žutog krumpira
250 g oštrog brašna
2 jaja
50 ml ulja
5 g soli
oštro brašno za razvaljavanje
Za kuhanje:
prstohvat soli
1-2 žlice ulja za preljevanje skuhanih njoka
Upute
Krumpir u kori staviti u hladnu vodu, dodati prstohvat soli i kuhati oko 50 minuta (svakako provjeriti s vilicom da je kuhan).
Procijediti krumpir i očistiti ga dok je još vruć.
Narezati ga na manje komade, te ga pasirati ili zgnječiti.
Ostaviti u posudi da se ohladi.
Ohlađeni krumpir istresti na podlogu i u sredini napraviti rupu.
Unutra staviti oštro brašno, jaja, ulje i sol te brzo zamijesiti tijesto i napraviti kuglu.
Kuglu podijeliti na četiri dijela.
Od svakog dijela raditi valjak oko 1,5 centimetar debljine.
Zatim rezati njoke dužine oko 2 centimetra.
Svaki njoki napraviti u kuglicu, pa lagano pritisnuti na vilicu da nastanu utori i preklopiti (detalji u videu)
Na taj način njoki bolje upijaju umak.
U posudi na štednjaku staviti slanu vodu da zakipi.
Stavljati njoke i kuhati toliko dok se ne dignu na površinu.
Prije posluživanja dodati im žlicu do dvije ulja.
Poslužuju se uz neki saft ili umak.
Sirove njoke vrlo su pogodne i za zamrzavanje, postaviti svaki komad tako da se ne dodiruje sa drugim na čvrstoj podlozi, pa kad se zamrznu stavljati u vrećicu i vratiti u zamrzivač.