Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Domaći njoki

RECEPT Domaći njoki

Mekani i prozračni

Recepttura donosi recept po kojem se prave savršeni domaći njoki. Mekani su i prozračni te iznimno ukusni.

Sastojci

1 kg žutog krumpira

250 g oštrog brašna

2 jaja

50 ml ulja

5 g soli

oštro brašno za razvaljavanje

Za kuhanje:

prstohvat soli

1-2 žlice ulja za preljevanje skuhanih njoka

Upute

Krumpir u kori staviti u hladnu vodu, dodati prstohvat soli i kuhati oko 50 minuta (svakako provjeriti s vilicom da je kuhan).

Procijediti krumpir i očistiti ga dok je još vruć.

Narezati ga na manje komade, te ga pasirati ili zgnječiti.

Ostaviti u posudi da se ohladi.

Ohlađeni krumpir istresti na podlogu i u sredini napraviti rupu.

Unutra staviti oštro brašno, jaja, ulje i sol te brzo zamijesiti tijesto i napraviti kuglu.

Kuglu podijeliti na četiri dijela.

Od svakog dijela raditi valjak oko 1,5 centimetar debljine.

Zatim rezati njoke dužine oko 2 centimetra.

Svaki njoki napraviti u kuglicu, pa lagano pritisnuti na vilicu da nastanu utori i preklopiti (detalji u videu)

Na taj način njoki bolje upijaju umak.

U posudi na štednjaku staviti slanu vodu da zakipi.

Stavljati njoke i kuhati toliko dok se ne dignu na površinu.

Prije posluživanja dodati im žlicu do dvije ulja.

Poslužuju se uz neki saft ili umak.

Sirove njoke vrlo su pogodne i za zamrzavanje, postaviti svaki komad tako da se ne dodiruje sa drugim na čvrstoj podlozi, pa kad se zamrznu stavljati u vrećicu i vratiti u zamrzivač.

Vaša reakcija na temu