Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Akiragiulia from Pixabay RECEPT Domaći ravioli

RECEPT Domaći ravioli

Ukusno jelo

Tajna dobrih domaćih raviola jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne, piše Miss Gastro.

Jedna od misija svakoga tko želi fino kuhati jest – napraviti domaću tjesteninu. Nakon što svladaš to umijeće i umijeće izrade domaćih lazanja, stepenicu više predstavlja izrada domaćih raviola. Tajna raviola koje rade poznati chefovi jest u tome da moraju biti mekani poput jastuka, super nježni i da se mogu puniti raznim nadjevima - a da se pri tome tijesto ne raspadne. 

Ali prije nego što počneš, prihvati činjenicu da su domaći ravioli 'projekt'. I ne pokušavaj ga izvoditi u utorak navečer nakon posla ili nogometnog treninga (ili nakon oboje).

Kao i za sve dobre stvari u životu, i za prave domaće raviole treba vremena… i ponavljanja! No jednom kada uloviš 'tajnu' pravljenja domaćih raviola, to će ti postati čista zabava, a njihova punjenja ovisit će samo o granicama tvoje kreativnosti.

Domaći ravioli punjeni sirom

Sastojci - za raviole: 

400 g brašna

3 jaja

2 žumanca

žlica ulja

½ žličice soli

sol, papar i muškatni oraščić

Sastojci - za nadjev:

300 g ricotte

1 jaje

200 g naribanog ementalera

30 g parmezana

1-2 žlice krušnih mrvica

1 češanj češnjaka

Postupak:

Umijesi glatko tijesto od brašna, jaja, žumanjka, žlice ulja i ½ žličice soli pa ga ostavi 60 minuta u hladnjaku. 

Za nadjev izmiješaj ricottu, jaje, ementaler, parmezan, krušne mrvice i češnjak. Smjesu začini po vlastitom ukusu solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Tijesto tanko razvaljaj po pobrašnjenoj plohi pa izreži krugove promjera 6 cm. Na svaki stavi po 2 žličice nadjeva, rubove premaži s malo vode, preklopi da dobiješ polukružne jastučiće, pa pritisni rubove da se zalijepe (prstima, vilicom…).

Tako pripremljene raviole kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta.

Ravioli s kaduljom

(za 4 osobe, srednje zahtjevno, 10 minuta)

Sastojci:

2 češnja češnjaka

15 listića kadulje

800 g raviola punjenih ricottom

5 žlica maslaca

sol

Postupak:

Češnjak nasitno nasjeckaj, a kadulju operi i posuši. Zakuhaj dosta posoljene vode pa kuhaj raviole u kipućoj vodi oko 5 minuta.

U tavici rastopi maslac, propirjaj češnjak, dodaj kadulju te propirjaj. Raviole izvadi iz vode, ocijedi, rasporedi na 4 tanjura te prelij maslacem s kaduljom.

Vaša reakcija na temu