Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Domaći slanci

RECEPT Domaći slanci

Ukusni i mekani

Domaći slanci napravljeni na ovaj način neodoljivo su ukusni i mekani, te zaista posebno fini i mirišljavi. Zaista su posebno fini i mirišljavi, a najbolji su dok su još topli, piše Recepttura.

Sastojci

Tijesto

10 g suhog kvasca

12 g šećera

400 ml toplog mlijeka

50 ml ulja

600 g glatkog brašna

5 g soli

malo ulja za radnu površinu

2 žlice mlijeka za premazivanje slanaca

Slani preljev

1 žlica glatkog brašna

1 žličica soli

3 žlice vode

Upute

U širu posudu staviti suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko.

Uliti i ulje pa sve kratko izmiješati.

Dodati brašno i sol pa rukama umijesiti glatko tijesto.

Tijesto izvaditi iz posude.

Posudu u kojoj će se tijesto dizati premazati s malo ulja, pa vratiti tijesto.

Pokriti posudu s prozirnom folijom i čistom krpom.

Ostaviti da se diže 45 minuta.

Dignuto tijesto premijesiti u posudi, a nakon toga i na nauljenoj podlozi.

Napraviti valjak od tijesta i narezati ga na 10 jednakih dijelova.

Ja sam za rezanje koristila centimetar koji mi se nalazi na podlozi, a svaki komad može se i izvagati i iznosi 100 grama.

Od svakog komada napraviti lopticu.

Loptice pokriti prozirnom folijom i čistom krpom i ostaviti da se dižu 15 minuta.

Nakon toga svaku lopticu razvući prstima, i još razvaljati oklagijom na dužinu od kraće strane protvana od pećnice.

Prstima oprezno zarolati tijesto u slanac i prebaciti ga u protvan obložen papirom za pečenje.

Slance opet pokriti prozirnom folijom i čistom krpom i ostaviti 20 minuta da se dižu.

Dignute slance premazati s mlijekom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 15 minuta.

Za to vrijeme napraviti slani preljev za ukrašavanje.

Pomiješati brašno, sol i vodu.

Nakon 15 minuta izvaditi slance iz pećnice pa ih ukrasiti s napravljenom smjesom.

Vratiti sve u pećnicu još 3 minute da se preljev ispeče.

Pečene slance premazati s uljem i ostaviti pokrivene s krpom 10ak minuta prije posluživanja.

Vaša reakcija na temu