Bazga je počela cvjetati, kiša je stala i čeka nas nekoliko suhih dana! Idealna prilika za prvu berbu cvjetova bazge i pripremu divnog soka, odnosno sirupa od bazge. Svibanj je idealno vrijeme kad je bazga u punom cvatu, a sok od bazge vjerojatno vas podsjeća na okuse djetinjstva.
Kada se beru cvjetovi bazge?
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani s peludnim prahom. Pazi gdje bereš bazgu, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, piše Miss Gastro.
Potrudi se i pronađi grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice koji je daleko od gradske vreve i prometa, naberi cvjetove i napravi svoj sok od bazge.
Cvjetove bazge pretvori u domaći sok koji će vam okusom cvijeća osvježiti dan i okrijepiti vas svojom prirodnom aromom.
Sastojci
Cvijet bazge 50 kom
Voda 6 l
Šećer 4 kg
Limun 4 kom
Limunska kiselina 4 dkg
Postupak
Potopi cvjetove bazge u 6 litara vode te dodaj 2 pakiranja konzervansa i limunsku kiselinu.
Promiješaj i poklopi. Ostavi da odstoji 24 sata i povremeno promiješaj.
Procijedi sok kroz gazu i ocijedi limun, dodaj šećer i miješaj dok se ne rastopi.
Neka tako odstoji još 24 sata. Dobro promiješaj, ulij sok u sterilizirane boce i dobro ih zatvori.
Sok čuvaj na tamnom i hladnom mjestu.