Jedan od najfinijih dodataka desertima je umak od vanilije, kremast i bogatog okusa, savršen uz voće, palačinke, kolače ili čak kao preljev za sladoled.
Zadovoljna donosi jednostavan recept za klasični umak od vanilije koji će postati nezaobilazan dio vaše slatke kuhinje.
Sastojci:
500 ml mlijeka
3 žumanjka
100 g šećera
1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
1 žlica gustina
Priprema:
U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte štapić vanilije kojeg ste prerezali po dužini. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga kasnije, u ohlađeni umak.
U posebnoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica.
Kada mlijeko zahuka, maknite ga s vatre i polako ulijte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Ova tehnika spriječit će da se žumanjci zgrušaju.
Smjesu vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Pazite da ne zakuha, jer bi se umak mogao zgrušati.
Kad postigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i procijedite ga kroz fino cjedilo kako bi bio potpuno gladak. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada i promiješajte.
Umak ohladite i poslužite topao ili hladan uz omiljene deserte.