Džem od jabuka i mrkve možda nije popularan kao onaj od šljiva ili marelica, no svojim okusom ništa ne zaostaje, kao niti izgledom. Prekrasna i primamljiva svijetlonarančasta boja učinit će da ovaj džem bude primijećen na svakom stolu. Nestat će u trenu čim ga poslužite, piše Recepttura.
Sastojci
4 kg jabuka
1,5 kg mrkve
8 žlica šećera (stavlja se po ukusu)
sok od naranče
cimet po želji
Upute
Oguliti mrkvu i isjeći je na sitnije komade.
Oguliti jabuke, očistiti od sjemenki i isjeći na male komade.
Kuhati mrkvu u malo vode dok ne omekša.
Kada omekša procijediti mrkvu i dodati joj pripremljene jabuke i šećer.
Kuhati dok smjesa ne omekša.
Kada smjesa omekša dodati sok od naranče, cimet i liker i nastaviti kuhati jos 15-ak minuta dok se masa ne zgusne.
Skuhane sastojke usitniti sa štapnim mikserom.
Gotovi džem sipati u oprane i osušene tegle te ih okrenuti na poklopce na 48 sati.