Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Fažol s lećom i prosom

RECEPT Fažol s lećom i prosom

Može se par dana držati u hladnjaku

Nemate ideje što pripremiti za ručak? Isprobajte recept za jednostavni grah bez zaprške koji će vas oduševiti. Grah možete držati u hladnjaku i jesti i nekoliko dana kasnije, a sigurno vam neće dosaditi. Ovaj recept su objavili Prijatelji životinja i zaista je odličan.

Sastojci:

2 pune žlice ulja

150 g luka

230 g krumpira (dva srednja krumpira)

70 g mrkve (dvije srednje ili tri manje mrkve)

35g crvene leće (pune tri žlice leće)

30 g prosa (dvije pune žlice prosa)

1 žličica papra, ne vrhom puna

1 puna žličica slatke crvene mljevene paprike

2 žličice dimljene paprike

½ žličice ljute crvene mljevene paprike ili ljutih feferona (za one koji vole ljuto)

1 i ½ žličice dimljene paprike

1 žličica soli

1 dcl pasirane rajčice

1,5 l vode (više ili manje ovisno o gustoći) + za podlijevanje

480 g kuhanog graha (jedna velika konzerva)

Priprema: 

Sitno nasjeckati luk te ga dobro prodinstati na ulju da se karamelizira (neka se nekoliko puta 'primi' za dno) pa preliti vodom. Kad je luk poprimio lijepu boju, dodati začine pa promiješati. Dodati crvenu leću i proso (leća i proso prethodno se ne moraju namakati). Dodati malo vode, promiješati te dodati na male kockice narezan krumpir i na kolutiće narezanu mrkvu. Zatim doliti vodu (1,5 l) i ostaviti da krčka pola sata uz povremeno miješanje. Dodati rajčicu i ostaviti još nekoliko minuta. Kušati krumpir pa ako je mekan i kuhan, uzeti štapni mikser i nekoliko puta izmiješati da se napravi gustoća od smjese koja zamjenjuje zapršku. Dodati grah i ostaviti nekoliko minuta da prokrčka, uz miješanje. 

Poslužite uz krišku preprženog domaćeg kruha i svježu salatu ili luk po želji.

Vaša reakcija na temu