Filija, jednostavna pita koja se radi od tijesta za palačinke i kajmaka omiljena je na Kosovu, gdje se tradicionalno radi ispod peke, ali u modernijoj verziji priprema se i u pećnici. Za filiju vam treba tek nekoliko sastojaka, a umjesto kajmaka poslužit će i kremasti sir, ili kombinacija vrhnja i maslaca. Osim bijelog brašna radi se i u kombinaciji s heljdinim, piše Punkufer.
Sastojci za filiju:
500 g brašna
3 jaja
350 ml mlijeka
250 ml vode
1 žličica soli
Za premazivanje:
kajmak
ulje
Priprema filije:
Zagrijte gornji grijač u pećnici na 250 °C. Od jaja, brašna, soli, mlijeka i vode napravite gušće tijesto za palačinke.
Okruglu tavu ili posudu koja može u pećnicu nauljite pa ulijte šeflju smjese i stavite ispod grijača, visoko u pećnicu.
Kad se uhvati korica i tijesto dobije boju, za otprilike 3-5 minuta izvadite posudu iz pećnice. Tijesto premažite žlicom kajmaka pa ulijte još šeflju smjese, vratite u pećnicu pa premažite kajmakom. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez smjese za palačinke. Kada se ohladi, narežite filiju na komade i poslužite