Špinat je bogat vlaknima, mineralima i vitaminima i prava je nutritivna bomba čiji zeleni okus odlično paše i smoothiejima i brojnim jelima s jajima, rižom i tjesteninom, kao i salatama, pa ga je šteta jesti samo 'na mlijeku'.
'Špinat bi se češće trebao naći na jelovniku osoba koje pate od manjka željeza, u obrocima sportaša i općenito kod ljudi koji vode računa o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani', objašnjava nutricionistica Zrinka Babić.
Ovaj jednostavan recept za rižoto sa špinatom pronašli smo na portalu Kreni zdravo, a posebno nam se sviđa što ukusan i zdrav obrok može biti gotov – za pola sata.
Rižoto sa špinatom - sastojci:
200 g arborio riže
200 g špinata
1 crveni luk, nasjeckan
2 režnja češnjaka, nasjeckana
750 ml povrtnog temeljca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 žlica parmezana
50 ml bijelog vina
crni papar
½ čajne žličice kurkume
sol
Rižoto sa špinatom - priprema:
Špinat operite i nasjeckajte.
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak.
Na tavu dodajte i rižu te je pržite oko dvije minute.
Ulijte bijelo vino, pomiješajte i pustite da ispari.
Miješajući dodajte zaimaču po zaimaču povrtnog temeljca, nakon što riža upije prethodnu tekućinu.
Kada je ruža kuhana, umiješajte špinat i kuhajte još oko tri minute.
Sklonite rižoto s vatre, a potom umiješajte maslac, parmezan i začine