Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Francuski krumpir

RECEPT Francuski krumpir

Lagani obrok

Francuski krumpir ima rustikalan okus koji spaja krumpir, jaja i kobasice s preljevom na bazi vrhnja i dopada se gotovo svakome. Mnogi počinju svoje prve korake u kuhinji upravo praveći ovo jelo, piše Recepttura.

Sastojci

8 krumpira srednje veličine

5 jaja

4 kobasice

100 g dimljene šunke

Za preljev:

2 jaja

200 ml kiselog vrhnja

100 ml mlijeka

Ostali sastojci:

sol

papar

ulje

Upute

U veliku posudu staviti krumpir, zaliti vodom i malo posoliti.

Uključiti vatru i kad voda zakipi kuhati na umjerenoj vatri.

U drugu posudu za kuhanje sipati vodu, ubaciti kobasice i kad voda provrije kuhati 5 minuta.

U treću posudu staviti kuhati jaja u hladnu vodu i kad voda zakipi kuhati 10 minuta.

Kuhane kobasice izvaditi iz posude na tanjur da se ohlade na sobnu temperaturu.

Skuhana jaja ohladiti u ljusci, te oguliti i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu.

Krumpir je kuhan kad kroz njega prolazi vilica (kuha se oko 45 minuta).

Ohlađene kobasice narezati na kolutove debljine oko 5 milimetara.

Jaja također narezati na ploške debljine oko 5 milimetara.

Kuhani krumpir prohladiti, te mu oguliti koru.

I njega narezati na ploške debljine oko 5 milimetara.

Posudu dimenzija 28×28 centimetara namazati uljem.

Složiti red krumpira tako da jedna ploška djelomično prekriva drugu.

Lagano posoliti i popapriti.

Na krumpir poslagati kobasice.

Po narezanim kobasicama poredati jaja.

Slijedi sloj narezanog krumpira koji opet treba posoliti i popapriti.

Na vrh stavljamo dimljenu šunku kojom ćemo prekriti cijelu posudu.

Za preljev u posebnu posudu razbiti jaja, posoliti ih i umutiti.

Dodati mlijeko, izmiješati, te na kraju uliti kiselo vrhnje.

Sve dobro izmiješati te zaliti po krumpiru.

Krumpir se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 40 minuta.

Vaša reakcija na temu