Goveđa rebra peku se dva do tri sata dok ne omekšaju. Dodaci poput majčine dušice, parmezana i lovora i naranče čine ovo jelo aromatičnim i ukusnim. Naravno, palenta je nepogrešiv izbor kao prilog.
Sastojci:
- 2 žlice majčine dušice
- 4 žlice maslinova ulja
- naranča
- 6 češnjeva češnjaka
- 2,5 kg goveđih rebara
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- boca crnog vina
- 1,5 l goveđeg temeljca
- 2 žlice nasjeckana peršina
- limun
- morska sol
- crni papar
- 500 ml mlijeka
- lovorov list
- 250 g instant-palente
- 50 g maslaca
- 75 g naribanog parmezana
- sol
- papar.
Priprema:
Za marinadu pomiješajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, koricu jedne naranče i četiri usitnjena češnja češnjaka u velikoj vrećici koja se može zatvoriti. Utrljajte marinadu u meso i ostavite u vrećici. Ostavite da odstoji četiri sata ili preko noći. Prije kuhanja zagrijte na sobnu temperaturu. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, piše 24 sata.
Zagrijte posudu za pečenje na vatri. Skinite marinadu s mesa i sačuvajte je za poslije. Meso popecite s obje strane do zlatno-smeđe boje i izvadite ih. U istu posudu za pečenje stavite narezani luk, mrkve, celer i ostatke marinade te kuhajte oko pet minuta. Ulijte vino i pustite neka zavrije te kuhajte nekoliko minuta skidajući sloj s dna.
Ulijte temeljac i vratite rebra. Stavite peći u pećnicu na dva do tri sata, dok rebra postanu posve mekana. Za palentu stavite kuhati mlijeko i istu količinu vode, lovorov list i grančice majčine dušice. Kad provrije, stišajte vatru i kuhajte posla sata da se ispari tekućina. Izvadite majčinu dušicu i zakuhajte palentu uz stalno miješanje.
Kad je kuhana, umiješajte parmezan. Kad su rebra pečena, premjestite ih i zamotajte u foliju. Sok od pečenja ulijte u posudu i kuhajte na vatri dok se količina smanji na pola pa prelijte preko rebara. Za gremolatu pomiješajte zajedno ostatak usitnjena češnjaka, peršin i limunovu koricu te ostavite po strani. Na tanjur stavite nekoliko žlica palente pa rebarca s umakom na vrh i preko svega žlicu gremolate.