Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Grčka riža od rajčice

RECEPT Grčka riža od rajčice

Idealan je prilog uz svako jelo

Grčku kuhinju karakterizira tradicija koja se razvijala tisućama godina. Grčka jela prije svega karakterizira korištenje svježih, regionalnih namirnica i jednostavna, ali ukusna priprema. 

Primjerice, ovaj omiljeni prilog: grčka riža od rajčice koja savršeno ide uz sva mesna jela, ali i uz ukusnu porciju tzatzikija. 

Ovaj brzi recept koristi samo nekoliko sastojaka, ali ima okus koji će vas odmah prenijeti na neki od tisuću grčkih otoka, piše Novi list.

Sastojci:

-  200 g riže dugog zrna

-  1 srednji luk

-  1 češanj češnjaka

-  2 žlice maslinovog ulja

-  300 g pasiranih rajčica

-  300 ml vode

-  1⁄2 žličice soli

- 1 žličica paprike u prahu

- 1 žličica mješavine začina za gyros

Priprema:

Skuhajte rižu, a luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pirjajte luk i češnjak oko 2 minute dok ne postanu prozirni. Dodajte pasirane rajčice, vodu, sol, papriku u prahu i začine i pustite da zavrije. Dodajte rižu i poklopljeno lagano kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.

Da bi ovo jelo bilo baš kako treba bitno je da odaberete dobro maslinovo ulje koje može utjecati na okus cijelog jela. Ako možete, upotrijebite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono je bogato polifenolima, poznatim po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. 

Ovi spojevi doprinose zdravlju i daju ulju karakterističan blago gorak i opor okus.

Vaša reakcija na temu