Fina gusta juha od brokule okrijepit će vas, napuniti vitaminima i pripremiti za sljedeći slijed. Odlično prija u hladnim danima, priprema se jednostavno i gotova je za manje od pola sata.
Gustoj juhi od brokule maslac daje kremastu raskoš, a celer i maslinovo ulje dodaju malo arome, ali neće zasjeniti brokulu. Malo peršina dodat će svježine, a ako vam je draži, koristite timijan za još više mirisa, piše punkufer.
Sastojci za gustu juhu od brokule:
1 žlica maslaca
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednja glavica luka, nasjeckanog
1 stabljika celera listaša, nasjeckanog
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 čajna žličica nasjeckanog svježeg timijana ili peršina
1,5 kg brokule, samo cvjetovi i tanje stabljike
500 ml vode
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
sol
papar
Priprema guste juhe od brokule:
Zagrijavajte maslac i ulje na srednje jakoj vatri dok se maslac ne otopi. Dodajte luk i celer. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 4 do 6 minuta. Dodajte češnjak i timijan (ili peršin) i kuhajte dok ne zamirišu, 10-ak sekundi.
Dodajte brokulu, vodu i temeljac i pustite zakuha na jakoj vatri. Malo smanjite vatru i kuhajte dok brokula ne omekša, oko 8 minuta.
Usitnite brokulu štapnim mikserom ili u serijama u blenderu.
Posolite i popaprite po ukusu.