Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marco Karch from Pixabay RECEPT Hollandaise umak

RECEPT Hollandaise umak

Sada stiže i u verziji s avokadom

Hollandaise umak jedan je od sjajnih klasičnih umaka koji je teško napraviti kod kuće, čak i za iskusne kuhare.  Koristi se za slavna i neodoljiva jaja Benedict i šparoge kuhane na pari, a posebno je spektakularan i s jastozima, rakovima, kozicama te škampima.

Ovo je hollandaise umak kakav nikad prije niste vidjeli. Nadograđen je jer među osnovne, klasične sastojke ide i avokado.

Slijedite ove savjete za stvarno jednostavan, svilenkast, elegantan umak, a zapravo bez mnogo truda. Stvarno svježe, jako živahno i stvarno zeleno!

Uživat ćete u umaku koji će oplemeniti svako jelo i dodati vam barem jednu sjajnu kulinarsku zvjezdicu u vašem društvu, piše Novi list.

Sastojci

1 vezica debelih šparoga, (350g)

2 x 150 g krupnih fileta bijele ribe, bez kože, bez kostiju

2 mlada luka

1 limun

Malo vinskog octa

½ hrpe estragona, (10 g)

1 stvarno zreo avokado

1 veliko jaje

ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

Ulijte 1 cm vode u veliku  tepsiju. Odvojite drvenaste krajeve sa šparoga, zatim stavite šparoge u tavu i na njih stavite riblje filete. Stavite na jaku vatru, poklopite i kuhajte na pari 5 minuta, odnosno dok se riba ne skuha.

U međuvremenu narežite mladi luk, sitno nasjeckajte zelene dijelove i stavite u manju tavu na jaku vatru s pola limunovog soka, 1 žličicom vinskog octa, prstohvatom morske soli i crnog papra i 100 ml vode.

Zakuhajte dok polovicu listova estragona ubacite u blender. Prepolovite avokado i očistite ga od koštica, izvucite meso u blender i dodajte samo žumanjak.

Ulijte mješavinu mladog luka, zatim miješajte dok ne postane svilenkasto glatka i začinite do savršenstva. Bijele dijelove mladog luka jako sitno narežite i pomiješajte s preostalim listovima estragona.

Poslužite ribu i šparoge uz Hollandaise s avokadom, završite s prstohvatima estragona i mladog luka te lagano kapajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Poslužite s kriškama limuna, za cijeđenje.

Vaša reakcija na temu