Maneštra se pripremau bezbroj varijanti. Gotovo svaka kuharica i li kuhar sprema je na svoj način. Razlikuju se i ovisno o godišnjem dobu. Ljeti se maneštre češće pripremaju od mladog graha uz dodatka svježe paprike. Premda je ljeto za nama za ljubitelje mladog graha i brže pripreme jela na raspolaganju je mladi grah u smrznutom obliku koji se može nabaviti u gotovo svim tržnim centrima. Njega ne treba močiti, a skuha se za 20 minuta. Cijenom se ne razlikuje od onog na tržnici. Među lakšim varijantama je i fažol iz konzerve. No, kuharica ili kuhar koji drži do sebe, za konzervom će posegnuti samo u krajnjoj nuždi, kada nema vremena. Za ljubitelje mesnih okusa valja još dodati u maneštru i kobasicu, najbolje istarsku prosušenu. Evo recepta Glasa Istre.
Sastojci
1/2 kg mladog graha (smrznutog)
20 dkg pancete
1 klip mladog kukuruza ili 1 konzerva kukuruza od 150 grama
1 luk, 2 mrkve, 1 paprika
1 korijen peršina, malo korijena celera
1/2 šalice nasjeckanih peleta ili žlica konšerve
1 povrtna kocka za juhu ili voda
svježi list peršina, sol, papar
Priprema
Narežite luk i ostalo povrće na kockice ili ploškice, a kukuruz nožem skinite s klipa. Zatim krenite s dinstanjem luka dok ne postane staklen. Dodati na sito narezanu pancetu da se proprži, a onda papriku i pirjajte još 1-2 minute. Nakon toga dodajte mrkvu, krumpir, kukuruz, celer i korijen peršina i pelate. Sve dinstajte 5-10 minuta, pa prelijte vodom i dodajte povrtne kocke (ili temeljac). Kada zakuha dodati mladi smrznuti grah. Kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata. Ako je maneštra rijetka ukuhati odgovarajuću tjesteninu, po mogućnosti 'šubiote'.