Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Istarska maneštra

RECEPT Istarska maneštra

Od mladog graha i kukuruza

Maneštra se pripremau bezbroj varijanti. Gotovo svaka kuharica i li kuhar sprema je na svoj način. Razlikuju se i ovisno o godišnjem dobu. Ljeti se maneštre   češće pripremaju od mladog graha uz dodatka svježe paprike. Premda je ljeto za nama za ljubitelje mladog graha i brže pripreme jela na raspolaganju je mladi grah u smrznutom obliku koji se može nabaviti u gotovo svim tržnim centrima. Njega ne treba močiti, a skuha se za 20 minuta. Cijenom se ne razlikuje od onog na tržnici. Među lakšim varijantama je i fažol iz konzerve. No, kuharica ili kuhar koji drži do sebe, za konzervom će posegnuti samo u krajnjoj nuždi, kada nema vremena. Za ljubitelje mesnih okusa valja još dodati u maneštru i kobasicu, najbolje istarsku prosušenu. Evo recepta Glasa Istre.

Sastojci

1/2 kg mladog graha (smrznutog)

20 dkg pancete

1 klip mladog kukuruza ili 1 konzerva kukuruza od 150 grama

1 luk, 2 mrkve, 1 paprika

1 korijen peršina, malo korijena celera

1/2 šalice nasjeckanih peleta ili žlica konšerve

1 povrtna kocka za juhu ili voda

svježi list peršina, sol, papar

Priprema

Narežite luk i ostalo povrće na kockice ili ploškice, a kukuruz nožem skinite s klipa. Zatim krenite s dinstanjem luka dok ne postane staklen. Dodati na sito narezanu pancetu da se proprži, a onda papriku i pirjajte još 1-2 minute. Nakon toga dodajte mrkvu, krumpir, kukuruz, celer i korijen peršina i pelate. Sve dinstajte 5-10 minuta, pa prelijte vodom i dodajte povrtne kocke (ili temeljac). Kada zakuha dodati mladi smrznuti grah. Kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata. Ako je maneštra rijetka ukuhati odgovarajuću tjesteninu, po mogućnosti 'šubiote'.

Vaša reakcija na temu