Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT JAMIEJA OLIVERA Pečeno pile s povrćem

RECEPT JAMIEJA OLIVERA Pečeno pile s povrćem

Tajna je u limunu

Ako trebaš napraviti bogat ručak za peteročlanu obitelj s velikim apetitom, pečeno pile je dobar izbor. Posluži se receptom Jamieja Olivera, koji uključuje i pripremu dva pristupačna priloga te umaka od pečenja. 

Osim što će svi biti zadovoljni kompletnim ručkom, bit će apsolutno oduševljeni time koliko je pile sočno. Tajna je u - limunu!

Sastojci: 

- 1 kg krumpira 

- 1 limun 

- 4 grančice ružmarina 

- 1 pile (otprilike 1,8 kg) 

- 500 g mrkve 

- 1 luk 

- 2 komadića maslaca 

- 1 naranča

- 2 grančice majčine dušice 

- 2 režnja češnjaka 

- 1 žlica brašna 

- maslinovo ulje 

- sol i papar.

Priprema: 

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.

Mrkvu oguli i nareži na komade debljine tri cm pa ih premjesti u manju posudu za pečenje. Dodaj i malo maslaca i trakice kore naranče. Začini soli i paprom te majčinom dušicom pa prelij sokom naranče. Pokrij aluminijskom folijom i pusti da stoji sa strane, piše Miss Gastro.

U mužaru zgnječi dvije grančice ružmarina sa soli i paprom. Pile najprije natrljaj začinskom mješavinom pa ga prelij maslinovim uljem. Stavi pile u veliki lim s narezanim lukom i oguljenom koricom mrkve. 

Krumpire oguli i nareži na polovice ili četvrtine pa ih kuhaj u kipućoj slanoj vodi s jednim limunom. Nakon 10-ak minuta ih procijedi, a limun izbockaj nožem i uguraj u unutrašnjost pileta. 

Krumpire začini solju i paprom, pospi preostalim listićima ružmarina i prelij maslinovim uljem. Zgnječi češnjak pa ga pomiješaj s krumpirima u jednoj manjoj posudi. 

Pile peci otprilike 80 minuta, dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Posude s krumpirom i mrkvama ubaci nakon otprilike 20 minuta pa ih peci istovremeno s piletinom. 

Pile izvadi, prebaci ga na pladanj i pokrij. Posude s krumpirom i mrkvom ostavi u toploj pećnici do serviranja.

Lim s ostatkom povrća i sokovima koji su iscurili iz pileta stavi nad vatru pa dodaj žlicu brašna i miješaj. Pusti da kratko krčka pa umak procijedi kroz sito. 

Posluži pečeno pile, krumpire i mrkvu s umakom. Jamie preporučuje i kuhani grašak te kelj.

Vaša reakcija na temu