Janjetina iz pećnice po Receptturinom receptu fenomenalnog je okusa i oduševit će i najzahtjevnije ljubitelje ovog mesa.
Sastojci
1,2 kg janjetine
1 kg krumpira
sol
papar
ružmarin
ulje za pečenje
Upute
Opranu i posušenu janjetinu sa svih strana posoliti, a zatim je popapriti s gornje stane.
Posuti je s ružmarinom pa prebaciti u nauljeni protvan od pećnice.
Još malo s gornje strane politi s uljem.
Janjetinu peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 stupnjeva.
Krumpire oguliti, narezati na manje komade i staviti kuhati u posoljenu vodu.
Kad voda zakipi, kuhati 10 minuta pa procijediti.
Prebaciti krumpire u posudu pa ih začiniti sa soli, paprom, ružmarinom i malo ulja.
Dobro ih protresti da se sve dobro prožme.
Nakon pola sata izvaditi protvan iz pećnice, okrenuti meso, i ubaciti krumpir.
Krumpir dobro rasporediti po dnu protvana i zaliti s malo ulja.
Vratiti sve u pećnicu i sve peći na 180 stupnjeva 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvaditi protvan iz pećnice, opet okrenuti meso, kao i krumpire pazeći da svugdje po njima ima ulja.
Meso zaliti sa sokom od pečenja i vratiti u pećnicu na 200 stupnjeva završnih 20 minuta da meso dobije zlaćanu boju.
Napomena:
Generalno je pravilo da se janjetina peče između 180 i 200 stupnjeva po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa.