Novi list donosi recept za klasičnu jogurt tortu bez jaja, koja je uz korištenje sojinog jogurta pogodna i za vegane.
Riječ je o vrlo jednostavnom i brzom receptu, gdje se čaša od jogurta koristi kao mjera za ostale sastojke. Naravno, ovom osnovnom receptu možete dodati komadiće čokolade ili svježeg voća, ali i sušeno voće, primjerice orahe, lješnjake, kandirano voće… Možete ju napuniti i džemom ili čokoladnom kremom ili glazirati, sve što vam padne na pamet.
Sastojci za jogurt tortu promjera 24 cm:
- 2 i 1/2 čaše jogurta
- 2 čaše smeđeg šećera
- dvije čaše brašna
- 1 čaša krumpirovog škroba
- 1 čaša kikirikijevog ili suncokretovog ulja
- prstohvat soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 žlice sode bikarbone
- 1 bočica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilina (po želji)
Priprema:
U zdjelu stavite jogurt i smeđi šećer i dobro promiješajte da se sjedine. Zatim dodajte ulje i eventualno ekstrakt vanilije ili vanilin, te dobro promiješajte dok smjesa ne postane homogena. Sada dodajte prosijano brašno, škrob i sol.
Miješajte pjenjačom i na kraju dodajte prašak za pecivo. Nježno promiješajte. Smjesu morate izliti u tepsiju promjera 24 cm, prekrivenu mokrim i ocijeđenim papirom za pečenje pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° i pecite 40 - 45 minuta.
Kada se torta ohladi, možete ju posuti šećerom u prahu ili ju puniti po želji.