Brokula je iznimno zdrava namirnica iz porodice kupusnjača koja obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Može dodavati brojnim jelima - od variva do curryja, a od nje se mogu raditi fine guste juhe i kreme.
Ako niste ljubitelj brokule, ali i dalje želite uživati u njezinim blagodatima, produbite joj okus namirnicama koje volite. Primjerice, skuhajte je u mesnom temeljcu te pretvorite u gustu juhu, a potom je dodatno začinite slasnim naribanim parmezanom.
Sastojci za juhu:
- 1 kg brokule
- 1 l pilećeg temeljca
- 100 g naribanog parmezana
- 90 g svježih listića špinata
- 3 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 žlica naribane korice limuna
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji.
Priprema:
1. Narežite brokulu na manje cvjetove, a stabljike na tanke kriške.
2. U većem loncu zagrijte ulje, pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša.
3. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
4. Dodajte nasjeckane stabljike brokule, posolite, popaprite i sve zajedno pirjajte oko tri minute.
5. Dodajte ostatak brokule i podlijte mesnim temeljcem. Pustite da se povrće kuha oko 15-ak minuta odnosno dok brokula ne omekša.
6. Pred kraj kuhanja dodajte i listiće špinata da povene.
7. Dodajte u lonac limunov sok i koricu te naribani parmezan. Sastojke pretvorite u gustu juhu uz pomoć štapnog miksera ili klasičnog blendera.
8. Provjerite okus i po potrebi dodajte još soli i papra.
9. Poslužite toplo s kriškom kruha, piše Punkufer.