Juha od bundeve dopast će se ljubiteljima kremastih juha, no u njoj će uživati i svi ostali jer ova skladna cjelina jesenskih okusa jednostavno oduševljava. Odlično se slaže s preprženim kockicama od kruha ili žemlje, piše Recepttura.
Sastojci
1 kg očišćene bundeve
3 veće mrkve
2 srednja krumpira
1 veća glavica crvenog luka
½ zelene paprike
2 grančice peršina
2 grančice celera
3 žlice maslinovog ulja ili maslaca
1 l vode
sol papar
1 žemlja ili pecivo
Upute
Oguliti bundevu i prerezati na pola po dužini.
Žlicom izdubiti koštice.
Narezati obje polovice bundeve na kockice veličine zalogaja.
Očistiti crveni luk i narezati ga na komadiće.
Oguliti mrkvu i narezati na kolutove.
Oprati papriku, narezati na polovice te polovicu na komade.
U posudi na štednjaku staviti maslinovo ulje, zagrijati ga te ubaciti narezani luk i prodinstati.
Kad je luk postao staklast, dodati bundevu i promiješati.
Pirjati na laganoj vatri.
Ubaciti i mrkvu i papriku i dinstati uz miješanje.
Oguliti krumpir, oprati ga, narezati i ubaciti da se dinsta.
Oprati peršin i celer, narezati na manje komade i ubaciti u smjesu.
Dinstati petnaestak minuta.
Doliti vodu u smjesu, poklopiti i pustiti da zakipi.
Kada zakipi kuhati još dvadesetak minuta.
Posoliti prema ukusu.
Dok se juha kuha, narezati žemlju ili pecivo na kockice.
Staviti ih na grill tavu i zagrijavati uz stalno miješanje i okretanje.
Paziti da ne pregore.
Kad su dobili zlaćanu boju, staviti ih u posudu i poslužiti uz juhu.
Juhu maknuti sa vatre i procijediti je.Ne bacati tekućinu!!!
Štapnim mikserom sve usitniti i opet sjediniti sa tekućinom.
Vratiti na štednjak i uz zagrijavanje miješati da se dobije kremasta smjesa.
Dok je još vruća, juhu sipati u tanjur i poslužiti.