Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Junetina na malo drugačiji način

RECEPT Junetina na malo drugačiji način

Poslužite uz široke rezance ili pire krumpir

Junetina je izvrsna namirnica za razne toćeve. Ako su vam dosadili uobičajeni recepti, Index donosi jedan neobičniji.

Sastojci:

600g junećeg buta

30g maslaca

3 žlice maslinovog ulja

100g suhih šljiva bez koštica

80g korijena celera

2 mrkve

1 glavica luka

100 ml bijelog vina

2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Sol po ukusu

Papar po ukusu

Voda po potrebi

Priprema:

Suhe šljive i korijen celera narežite na manje komade, luk nasjeckajte na ploške, a mrkvu naribajte. 

Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom pa batom istucite s obje strane. Začinite po ukusu sa soli i paprom.

U tavu stavite maslac i 2 žlice maslinovog ulja i pustite da se zagrije. Zapecite meso s obje strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjur i prekrijte ga folijom. 

U istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, pustite da se zagrije pa ubacite luk, mrkvu i korijen celera. Pecite dok se povrće lagano ne karamelizira pa ubacite i suhe šljive. Vratite meso u tavu, pirjajte dolijevajući vodom, po potrebi, dok meso i povrće ne omekša. 

Odreske izvadite i stavite na topli tanjur, a povrće i suhe šljive s vodom prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobiveni umak vratite u tavu, dodajte vino i vodu po želji, ovisno o gustoći umaka. Vratite i odreske u tavu te ih kuhajte još otprilike 10 do 15 minuta. Umiješajte peršin i sklonite s vatre.

Juneće odreske poslužite uz široke rezance ili pire krumpir. 

Vaša reakcija na temu