Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kakao-kolač s kremom od kokosa i bijele čokolade

RECEPT Kakao-kolač s kremom od kokosa i bijele čokolade

Mekan biskvit i aromatična krema

Ljubiteljima kokosa nikad nije dosta recepata u kojima vlada njegov poseban i aromatičan okus. Zadovoljna donosi recept za ukusne kakao-šnite s mekanim biskvitom i sjajnom kremom od kokosa i bijele čokolade.

Sastojci za biskvit:

- 3 jaja srednje veličine

- 150 grama brašna

- 100 grama šećera u prahu

- 100 grama maslaca sobne temperature

- 3 žlice kakao-praha

- 1 mala žličica praška za pecivo.

Sastojci za kremu od kokosa i bijele čokolade:

- 400 grama bijele čokolade

- 300 ml slatkog vrhnja za ganache

- 100 grama sitno mljevenog kokosa

- 100 ml slatkog vrhnja za kremu.

Sastojci za ganache:

- 100 grama tamne čokolade

- 100 ml slatkog vrhnja.

Priprema kolača:

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugu posudu ubacite šećer i maslac sobne temperature te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u nju ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono ne poveže s ostatkom smjese. Na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo te ručno sve sjedinite sa špatulom, pjenjačom ili kuhačom.

2. Smjesu rasporedite po posudi za pečenje koju ste prethodno namazali maslacem i posuli s oštrim brašnom te stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite oko 20-25 minuta, ovisno o jačini pećnice ili sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od posude. Testirajte je li biskvit pečen umetanjem čačkalice u sredinu – ako na njoj nema mokrih ostataka tijesta biskvit je pečen.

3. Dok se biskvit hladi, pripremite ganache od bijele čokolade. Natrgajte je na kockice i stavite u posudu, a 300 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja. Prelijte ga preko čokolade, ostavite da stoji pet minuta i zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Kada se ganache ohladi, ubacite u njega kokos i na kraju istucite šlag od 100 ml slatkog vrhnja i njega lagano umiješajte u ostatak smjese.

4. Pripremite ganache od tamne čokolade na isti način kao i onaj od bijele. Natrgajte čokoladu i prelijte je sa 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja. Pustite da stoji pet minuta, miješajte dok ne dobijete sjajnu smjesu i pustite da se malo ohladi i stvrdne.

Za to vrijeme na ohlađeni biskvit rasporedite kremu od bijele čokolade i kokosa. Zatim preko nje prelijte ganache od tamne čokolade. Kolač zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Vaša reakcija na temu