Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RECEPT Kako se kiseli kupus

RECEPT Kako se kiseli kupus

Tradicionalna zimnica na ovim prostorima

Kiseli kupus tradicionalni je dodatak jelima na ovim prostorima.

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiseli kupus, a uz to je zdrav i prepun vitamina C. Također, hrpa je recepata za kiseljenje kupusa, ali jedno im je zajedničko, kupus je reda, soli i zalijeva vodom.

Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu kupusa nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim kućanstvima. Osim kupusa i soli, potrebna je i gušća pamična krpa te kamen ili tegla zapremije 1,5 litre.

Priprema

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijeni i slagati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. Sol će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolirati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana, piše Stil.

Vaša reakcija na temu