Recepttura donosi upute za kisele paprike u tegli koje se pripremaju bez umjetnih konzervansa.
Sastojci
3 kg paprike paradajzerice
3 litre vode
1 litra alkoholnog octa
10 dag soli
5 dag šećera
1 dl ulja
papar u zrnu po ukusu
Upute
Staklenke i poklopce oprati i osušiti.
Za sterilizaciju ih staviti u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 10 minuta.
Izvaditi staklenke iz pećnice.
Paprike oprati i dobro osušiti.
Narezati ih na polovice te očistiti od sjemenki.
U veliku posudu na šporetu sipati vodu, zatim ulje, alkoholni ocat, šećer i sol.
Upaliti štednjak na najjače i par puta promiješati.
Pustiti da smjesa na štednjaku zavrije.
Ubacivati polovice paprika za otprilike jednu staklenku (kod nas je to 12 polovica).
Kuhati oko dvije minute s jedne strane, pa ih prevrnuti da se i s druge strane kuhaju oko 2 minute.
Kuhane paprike vaditi i slagati u oprane i obrisane staklenke koje su sterilizirane u pećnici na 150 stupnjeva 10 minuta i po želji dodati papar u zrnu.
Kad su potrošene sve paprike, preliti ih tekućinom u kojoj su kuhale.
Zatvoriti poklopcem pa ostaviti da se ohlade preko noći.
Sutradan doliti svježe zavritom tekućinom, jer će preko noći paprike popiti tekućinu.
Vruću tekućinu doliti u svaku staklenku do vrha, pa potom dobro zatvoriti poklopcem.
Držati na hladnom i suhom mjestu.