Knedla kolač sa šljivama iznimno je ukusan, a dopast će se svima koji vole knedle od šljiva jer okusom podsjeća na njih, piše Recepttura.
Sastojci
Sloj s krušnim mrvicama:
50 g maslaca
200 g krušnih mrvica
80 g šećera
1 vanilin šećer
Nadjev od šljiva:
1 kg šljiva
100 g šećera
1 vanilin šećer
60 g gustina škrobnog brašna
100 ml vode
Krema od griza:
1 l mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
190 g griza
100 g maslaca
1 jaje
Upute
Prvo treba napraviti sloj s mrvicama.
U širu tavu staviti maslac i uz miješanje ga zagrijati da se otopi.
Dodati krušne mrvice, pa miješati da mrvice dobiju zlatnožutu boju.
Ubaciti šećer i vanilin šećer, te sve još kratko izmiješati na vatri da se sastojci prožmu.
Ostaviti sa strane.
Za sloj od šljiva prvo treba očistiti šljive od koštica i narezati ih na četvrtine.
Ubaciti ih u dublju posudu i zagrijavati na štednjaku sa šećerom i vanilin šećerom 10-ak minuta da šljive omekšaju.
U posebnoj posudici razmutiti gustin s vodom, pa uliti u šljive.
Miješati na laganoj vatri nekoliko minuta da se smjesa zgusne, pa maknuti sa strane.
Za sloj od griza u posudi pomiješati griz, šećer i vanilin šećer.
Ubaciti jedno jaje, te od mlijeka u smjesu sipati oko 300 ml i sve izmiješati pjenjačom.
Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zavrije maknuti sa strane.
Uliti smjesu od griza i uz stalno miješanje kuhati da se smjesa zgusne.
Maknuti s vatre i odmah dodati maslac i dobro izmiješati.
Odmah raditi dalje, jer će se krema brzo skrutnuti.
Na dno protvana 33×19 cm rasporediti polovicu smjese od krušnih mrvica.
Na taj sloj rasporediti pola količine kreme od griza.
Zatim staviti nadjev od šljiva.
Preko nadjeva od šljiva rasporediti drugu polovicu kreme od griza.
Sve završno prekriti slojem od mrvica.
Kolač staviti hladiti u frižider minimalno 4 sata, a najbolje preko noći.