Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Innviertlerin from Pixabay RECEPT Knedle s grizom

RECEPT Knedle s grizom

Slažu se i sa slanim i sa slatkim

Knedle s grizom jelo je koje svi vole. Slažu se i sa slanim i sa slatkim. Recept za njihovu pripremu donosi Glas Istre.

Sastojci:

500 ml mlijeka

100 g maslaca

250 g griza

3 jaja

sol

šećer

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite mlijeko te mu odmah dodajte maslac pa zagrijavajte do vrenja. Kada zakipi, umiješajte griz. Cijelo vrijeme miješajući kuhajte smjesu nekoliko minuta dok vam se ne počne odvajati od posude. Smjesa će biti jako gusta i zbijena, ali ne brinite, tako mora biti. Samo pripazite da nema grudica neotopljenog griza.

Kada se smjesa odvaja od stijenki posude, maknite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Povremeno promiješajte da razmrvite smjesu i da dobijete konzistenciju pijeska.

U ohlađenu smjesu dodajte 3 žumanjka, a od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. Dobro izmiješajte žumanjke i kuhani griz te dodajte malo soli i šećera. Kada je smjesa kompaktna, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Rukama oblikujte okruglice, knedle. Vrlo lako se oblikuju i podatne su za rad jer se smjesa ne lijepi za dlanove.

U veći lonac stavite kuhati vodu koju ćete malo posoliti. Kada zakuha, lagano spustite po nekoliko knedli i kuhajte ih 10-ak min. Ponovite postupak dok ne skuhate sve. Od ove količine sastojaka dobila sam nekih 15 knedli.

Možete ih odmah poslužiti uz mesna jela i umake ili ih začiniti krušnim mrvicama poprženim na maslacu i slatkim, voćnim umakom.

Vaša reakcija na temu