Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: jamstraightuk from Pixabay RECEPT Krafne s kremom od limuna

RECEPT Krafne s kremom od limuna

Recept poznate glumice

Omiljena domaća glumica Sanja Vejnović kraljica je domaćih filmova i serija, ali i kuhanje. Ako netko još ne zna, Sanja je odlična kuharica te autorica čak dvije kuharice. Prvu kuharicu 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju' objavila je 2021. u izdanju Mozaika knjiga i u njoj oduševila sa više od 140 slanih i slatkih recepata, a sada s ponosom predstavlja svoju novu kuharicu 'Slatki život' u kojoj je 150 recepata i savjeta za slastice od kojih staje dah!

Oni koji znaju koliko Sanja Vejnović sistematično i studiozno, ali i s puno ljubavi, pristupa kuhanju i svojim receptima, znaju da mogu očekivati uistinu majstorske recepte i savjete u novoj knjizi. Miss Gastro donosi jedan sjajan Sanjin recept iz nove knjige 'Slatki život' u kojem možeš uživati već ovaj vikend! Riječ je o divnim krafnama s kremom od limuna koje su savršena slatka utjeha u ove prohladne, kišne dane!

Sastojci

Šećer 1 žlica

Glatko brašno 500 g

Svježi kvasac 40 g

Mlijeko 200 ml

Kiselo vrhnje 100 g

Šećer 50 g

Žumanjak 3 kom

Sol 0,50 žličica

Limunova korica 1 kom

Rum 4 žlica

Suncokretovo ulje 1 l

Curd od limuna

Šećer u prahu

Postupak

U manju posudu stavite 1 žlicu šećera, 3 žlice mlakog mlijeka i razmrvljeni kvasac te dobro promiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte žlicu brašna i pustite 20-30 minuta da se kvasac uzdigne.

U veću zdjelu prosijte brašno. U sredini napravite udubinu u koju dodajte uzdigli kvasac. Sve povežite kuhačom, a nakon toga možete prebaciti u stojeći mikser s nastavkom za tijesto ili obrađivati običnim mikserom sa spiralnim nastavkom za tijesto.

Dodajte mlako mlijeko, naribanu limunovu koricu, žumanjke, rum, šećer, sol i rastopljeni maslac. Nastavite miješati tijesto dok ne postane glatko i sjajno. Tijesto se treba odvajati od stjenki posude i biti malo ljepljivo.

Prebacite tijesto u veliku nauljenu zdjelu. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplome mjestu dok se ne udvostruči (oko 90 minuta).

Dignuto tijesto pritisnite šakom da se malo spusti. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi valjkom razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine 1,5 cm. S pomoću rezača za krafne (promjera 7 cm) ili ruba čaše izrežite krafne. Ostatke tijesta ponovo zamijesite i iskoristite režući krafne dok ne potrošite tijesto.

Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i lagano pospite brašnom. Prebacite krafne na kalup. Pokrijte krpom i pustite da se dižu na toplome još 20 minuta.

U širokom loncu zagrijte ulje. Kada se ulje zagrije (drvenu kuhaču uronite u ulje i ako se oko nje stvaraju mjehurići, ulje je dobre temperature), smanjite vatru pa pržite krafne.

Na ulje stavljajte onu stranu krafne koja je bila gornja kad su se dizale. Poklopite lonac. Pecite prvu stranu krafne u poklopljenom loncu.

Maknite poklopac i nakon 2-3 minute, kada strana koja se peče poprimi lijepu rumenu boju, drvenom kuhačom preokrenite krafnu da se peče s druge strane. Drugu stranu pecite bez poklopca.

Pecite najviše 3 krafne istovremeno.

Pečene krafne prebacite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.

Kremu od llimuna (curd od limuna) stavite u slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom za punjenje. Okrenite krafne okomito da ih možete puniti bočno. Zabodite vrh nastavka u bijeli obruč krafne dok ne dosegnete središte krafne. Istisnite malo kreme.

Krafne pospite šećerom u prahu.

Vaša reakcija na temu