Nedjelja je vrijeme za ukusnu juhu, a donosimo vam recept za onu najbolju - krem juhu od mrkve.
Sastojci:
- 500 g mrkve
- 1 veći krumpir
- 1 veća glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice mljevenog papra
- 1/2 žličice mljevenog kumina (po želji)
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Peršin ili korijander za ukras (po želji)
Priprema:
1. Mrkvu ogulite i narežite na kolute. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu mekani i prozirni.
3. Dodajte narezanu mrkvu i krumpir te ih kratko propržite, oko 5 minuta.
4. Ulijte povrtni temeljac i začinite solju, paprom i kuminom (ako koristite). Pustite da sve kuha na laganoj vatri oko 25-30 minuta, dok povrće ne omekša.
5. Kada je povrće kuhano, upotrijebite štapni mikser i usitnite juhu dok ne postane potpuno glatka.
6. Umiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da se sve još jednom zagrije.
7. Po želji, juhu poslužite s nasjeckanim peršinom ili korijander.
Poslužite toplu uz krišku kruha ili tost. Dobar tek!